Prodat bývalou školu a získat 2,8 milionu, nebo ji zbourat a zaplatit za demolici zhruba 5 milionů? To je dilema, které v těchto dnech řeší vedení sokolovské radnice. U první varianty totiž hrozí vznik ubytovny a hněv místních občanů. Ti sepsali dokonce petici adresovanou starostovi Sokolova. Investor z Karlových Varů chce postavit 40 bytů. Nyní právníci dolaďují podmínky smlouvy tak, aby se z nemovitosti nestala právě ubytovna. Je to však prý velmi těžké. Pomoci by mohla i novela zákona.

Škola byla uzavřena v roce 2012 a město ji tehdy nabízelo za 19 milionů korun. Zastupitelé sice schválili minimální prodejní cenu, ale vedení města se prý chtělo chovat jako řádný hospodář a nabídlo ji za cenu znaleckou. Zájemce se neozýval žádný, a tak Sokolov cenu postupně snižoval.

„Nemohli jsme ihned prodávat budovu za nejnižší cenu. Museli jsme postupovat jako řádní hospodáři," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.
Současná nabídka investora je na 2,8 milionu korun s tím, že by v objektu mohlo vzniknout 40 bytů. „Není ale možné smluvně zajistit, aby to ubytovna nebyla," konstatoval Sedláček.

O prodeji rozhodne až hlasování zastupitelů. Město do smlouvy vloží řadu podmínek, jako jsou termíny kolaudace do pěti let, pokuty za nedodržení záměru a podobně. Pokud se ale jednou objekt převede na jiného majitele, vynutit si způsob využití už bude komplikované. Pomoci by měla smlouva mezi městem a majitelem, ale možná i Parlament ČR. Jak?

„Například tím, že by se příspěvek na bydlení platil podle plochy bytu a obvyklého nájemného v místě, ne na osobu jako nyní," řekl starosta Sokolova a zároveň senátor Zdeněk Berka. Dosud je to pro některé podnikatele výnosný obchod pro přerozdělování sociálních dávek od státu. Starosta obdržel i petici od občanů bydlících v těsné blízkosti bývalé školy.

„Podepsaly ji desítky občanů, kteří jsou pro zbourání budovy," dodal Berka. Na pozemku by poté mohlo vzniknout parkoviště, kterých je na sídlišti nedostatek. Demolice by ale přišla řádově na pět milionů korun.

„Už teď na ploše před školou parkují auta, i když je sem zákaz vjezdu. Ubytovny se bojíme, stáhli by se sem sociálně slabí z celého regionu. Už teď jsou naše byty prodejné hodně pod cenou. Poté by byly prakticky neprodejné," říká jedna z obyvatelek, která si nepřeje zveřejnit své jméno.