Po dlouhých letech mohou sportovní kluby v Kraslicích žádat o mimořádné peníze z městského grantu. Kromě peněz na činnost tak získají prostředky na menší investiční i neinvestiční akce. Radnice na to přitom uvolnila peníze z hazardu.

Město odhadovalo příjem z loterií na 1,2 milionu. Nakonec byl ale o dva miliony vyšší. Milion Kraslice přesunuly do rezervního fondu. Zbytek peněz rozdělily na sport, kulturu, zdravotnictví a sociální služby. Nejvíc přitom, a to 40 procent, získají sportovní kluby. Město vyhlásilo hned dva termíny podání žádostí o grant. V prvním, již uzavřeném kole projevilo o peníze zájem osmnáct subjektů ze ziskového i neziskového sektoru. Dohromady po městě požadovaly navíc přesně 778 tisíc korun. Město při rozhodování nevyhovělo jen dvěma.

„Díky příjmu z hazardu mají sportovní kluby možnost začít například s menšími opravami svých budov nebo dovybavit své zázemí," řekl starosta Kraslic Zdeněk Brantl. Doposud přitom kluby získávaly peníze jen na provoz. A často to nestačilo. Například kraslický motokrosový klub dostane mimořádně 40 tisíc korun na opravu buldozeru, kterým spravuje trať. „Vlastními silami bychom stroj, bez kterého se neobejdeme, jen těžko opravili. Kdybychom nedostali mimořádně peníze z nového grantu, byly by ohroženy závody, které se budou konat už příští sobotu. Nebylo by možné ani trénovat," řekl s povděkem Pavel Kertész z kraslického motokrosového klubu.

Kraslice po uzavření prvního kola ihned vyhlásily kolo druhé. „Žádosti je možné podávat do konce září," uvedla předsedkyně sportovní komise Kraslic Pavlína Poledňáková.