„Z vývěru totiž voda přestala vytékat a dosavadní pokusy o zprovoznění pramene nebyly úspěšné ani po rozebrání a vyčištění systému jímání. Bylo rozhodnuto neprovádět v tuto chvíli rozsáhlejší stavební úpravy či hydrologický průzkum a počká se na jaro,“ uvedl Milan Vrbata, mluvčí Městského úřadu v Aši. „V posledních letech vydatnost pramene značně kolísá. K obdobné situaci došlo například v roce 2015, kdy se voda v prameni také ztratila, aby po nějakém čase zase začala v uspokojivé vydatnosti téct,“ popsal. „Dříve došlo zase k výrazným změnám v chuti minerálky kvůli jejímu naředění. Po čase se vrátila k chuti do období před naředěním, které bylo podle všeho způsobeno přírodními vlivy,“ podotkl.

Vichřice, která se prohnala v neděli Karlovarským kraje, vyvracela stromy, trhala střechy a odnesla to i řada automobilů.
Vichřice odřízla od elektřiny tisíce domácností

Ašská radnice do úprav pavilonu a okolí v posledních několika letech značně investovala.

„Prakticky v průběhu celého loňského roku se tu objevovali řemeslníci. Pavilon má nově natřenou fasádu, dveře a okna a vymalovaný je uvnitř. Předtím se opravovala technologie jímání a odtoku minerálky, viditelnými změnami prošlo bezprostřední okolí s novými cestami, parkovištěm, lávkou přes potok a dřevěným altánem,“ sdělil mluvčí.

V obci Dolní Paseky (Niederreuth), na pravém břehu potoka Bílý Halštrov, se nachází pavilon radioaktivního minerálního pramene. Jeho slabou radioaktivitu způsobuje malé množství iontů stroncia. Pramen je zmiňován již ve 12. století. V 16. století byl pramen považován za léčebný. Pavilon byl postaven v roce 1930 a pramen je volně přístupný. Pramen má prý blahodárný vliv na potenci a dlouhověkost. Vodě s omlazujícími vlastnostmi se říká juvenilní voda. Pramen je doporučován při poruchách látkové výměny, při svalovém revmatismu či při dně. Svým složením je blízký pramenům v lázeňském městě Brambach, kde se léčí nemoci pohybového aparátu, srdeční a cévní onemocnění i kožní choroby (sklerodemie). Zdroj: Turistický portál Karlovarského kraje