Vietnamci začali v Hraničné u Kraslic likvidovat poslední část asijské tržnice. Už koncem minulého týdne vyklízeli tuny zboží. Nyní se s pomocí soukromé firmy pustili do odklízení konstrukcí dřevěných stánků. Ty nahradí zděné obchody.

Postaví je tam podnikatel Nguyen Hong Son po dohodě s městem. To mu po likvidaci drtivé části tržnice pronajalo její část jako kompenzaci za to, že nebude chtít peníze za asfaltovou plochu pod celou tržnicí, která mu patří. Ve smlouvě přitom radnice zakotvila, že trhovci se budou muset přesunout do klasických obchodů. „Chceme, aby se hranice po letech staly kultivovaným vjezdem do republiky," řekl místostarosta Kraslic Otakar Mika s tím, že díky novým prodejním prostorům bude snazší kontrola stánkařů.

Son podle svého spolupracovníka Nguyen Thanh Binha začne stavět ihned po likvidaci posledních stánků. Vzniknout by tam měly dvě prodejní plochy. „Son chce pečlivě vybírat prodejce, aby na tržnici bylo vše bez problémů," řekl.

Při vyklízení zbylé části tržnice se už nestrhl humbuk jako při demolici první části. To se tržnice stala terčem nájezdů rabujících. Hranice s Německem vypadaly chvíli jako jedno velké skladiště.

Vietnamští podnikatelé zůstanou na zhruba dvou tisících metrech plochy. Zbylých asi šest tisíc metrů čtverečních bude sloužit pro investiční plán firmě Travel Free. Ta u hranic postaví obchod s kávou, cigaretami, alkoholem a třeba cukrovinkami. Město už podle starosty Zdeňka Brantla poslalo společnosti smlouvu k podpisu. „Firma se v první fázi zavázala k vytvoření dvaceti pracovních míst," sdělil Brantl.