Řídí se totiž starým juliánským kalendářem, který je proti západnímu gregoriánskému posunutý o 13 dní, a tak mají Vánoce až dnes, 7. ledna. Zajímavou oslavu si tak pro včerejší a dnešní den letos poprvé připravili krušnohorští věřící v chrámu sv. Ludmily v Nových Hamrech.

„V minulých letech jsme za vánočními oslavami dojížděli buď do karlovarského kostela sv. Petra a Pavla, nebo do Těšova u Mariánských Lázní. Letos poprvé jsme se je rozhodli uspořádat tady u nás v Krušných horách," informovala iniciátorka hamerských pravoslavných oslav Daniela Málková.

Pro pravoslavné věřící předvánoční období začíná 28. listopadu, kdy se zahajuje 40denní půst. Na jeho začátku se v pondělí, ve středu a v pátek nesmí konzumovat maso.

Od 2. ledna, kdy začíná vánoční období, je půst ještě přísnější a v předvečer prvního vánočního svátku by se nemělo jíst vůbec a jsou zakázány i všechny vášně.

Půst končí velkou slavnostní bohoslužbou a potom už nastává samotná oslava Vánoc a pravoslavní věřící mohou začít 6. ledna hodovat.

Krušnohorští pravoslavní si v Nových Hamrech pronajali od katolíků kostel svatého Jana Nepomuckého, který jim nově posloužil jako chrám svaté Ludmily. Dosáhli toho s pomocí přenosného ikonostasu.

„Naše Vánoce jsou v tradičním duchu. Máme večerní i jitřní bohoslužbu i Štědrovečerní a Pravoslavnou večeři. Těší mě, že se tu pěkne rozrůstáme. V nedávné době do našich řad přibyla skupinka Bulharů," dodala Málková.