„Podařilo se zrestaurovat oltářní obraz zámecké kaple svatého Antonína, který pochází z roku 1823 a jeho autorem je profesor vídeňské akademie Anton Petter,“ informoval kastelán kynžvartského zámku Ondřej Cink. Malba obrazu byla podle jeho slov už velmi popraskaná a její částečky se odlupovaly. „Nyní je obraz opět v pořádku,“ uvedl Ondřej Cink.

Velké opravy čekaly také kašnu na nádvoří zámku. „Kašna protékala tolik, že nebylo možné ji ani napustit,“ přiblížil stav kašny kastelán. Po restaurování kamenných částí byla do bazénu vložena olověná vložka, která brání úniku vody a současně umožňuje napustit hladinu do správné výšky. „Díky tomu se může zámek odrážet na její hladině stejně tak, jak tomu bylo dříve,“ řekl Ondřej Cink.

Miniatura Zámku Kynžvart je přesnou kopií zámku podle fotografií z roku 2000Zdroj: DENÍK/Nataša Šmatová

Na zámku se podařily nejen tyto dvě významné akce. Vydařila se totiž celá sezona. „Byl to rok, který přinesl mnoho pozitivního pro rozvoj zámku a navštívilo ho více jak jednačtyřicet tisíc návštěvníků,“ neskrýval radost Ondřej Cink.

Svůj podíl na nabitém roce mají podle kastelána také akce, které zámek nabídl. „Vedle dvou základních prohlídkových okruhů měli návštěvníci možnost absolvovat trasu Pod korunami stromů a také Dětské prohlídky,“ přiblížil uplynulou sezonu kastelán.

Zejména Dětské prohlídky byly podle jeho slov velmi úspěšné. Kromě malých pacientů léčebných lázní je hojně navštěvovala i široká veřejnost.

Lžíce malého bagru se opět zakousla do země u vyhaslé sopky Komorní hůrka u Chebu. Vědci tady tak otevřeli další pomocný zářez, který sahá až do hloubky šesti metrů.
Ražba unikátní štoly začne na jaře