V první řadě zajistil a upravil prostor nádvoří, aby bylo místo pro návštěvníky bezpečné a aby sneslo pořádání kulturních akcí. Zajistil i novou střechu hradu a nyní se pracuje na zpřístupnění části sklepení pro veřejnost.

„Největší akcí, která v letošním roce na zámku proběhla, byla červencová oslava dne založení města,“ sdělila Alena Šlajerová ze spolku Živý zámek.

Na nádvoří zahrála historická skupina, bylo možné zhlédnout šermířské vystoupení a pro děti byly připraveny soutěže a tvořivé dílny. Velkou návštěvnost měla i dvě promítání letního kina. Díky příznivému počasí zavítalo na zámek na každé promítání kolem sta návštěvníků.

Konal se i první ročník Hudebního festivalu na zámku, kde vystoupily kapely Var, McEllen, Liwid nebo Vzhůru a níž. Celá letošní sezóna se vydařila, a to i díky podpoře Karlovarského kraje a města Toužim.

Ilustrační foto.
Bude pec v krematoriu opravená nebo nová?

Mimo konané akce je možné nádvoří zámku navštívit během letních prázdnin v rámci otevřených víkendů, a to od 10-12 a 14-18 hodin.

„Veřejnost může také přispět k rozkvětu zámku. Máte možnost se zúčastnit velké úklidové akce, která proběhne 14. října. Jedná se o akci v rámci CITO (Cashe in trash out). Jde o setkání geocacherů, kteří se snaží vyčistit vymezené území,“ dodala Alena Šlajerová. Tato myšlenka vznikla v roce 2002 jako způsob, jakým mohou geocacheři pomoci místním parkům a přírodě. Začátek akce je v 10:55 hodin na nádvoří zámku. Pro děti bude připravena tvořivá dílna U Mnicha a pro všechny zúčastněné bude k dispozici občerstvení.

Hrad a zámek Toužim patří mezi významné památky západočeského kraje. Dlouhá léta chátral. Jedním z důvodů byl i nešťastný prodej zámku v roce 1998 soukromému vlastníkovi. Ten se o zámek nestaral a město mohlo jen bezmocně přihlížet, jak se mu památka rozpadá před očima. V roce 2010 město vysoudilo zámek zpátky. V následujících letech se snažilo alespoň udržet stávající stav památky.