Opravy pěší zóny měly vrcholit umístěním zapůjčené kašny.V místě, kde měly stát její základy, ale dělníci objevili část historického zdiva. Navíc práce stále pokračují i v horní části pěší zóny, kde značně komplikují život podnikatelům. Navzdory všem komplikacím by ale pěší zóna měla být dokončena ve slíbeném termínu do konce května

. „S opravami pěší zóny jsme si sáhli na úplné dno. A to jak stavební firma, která práce realizuje, tak město," přiznal starosta Zdeněk Bednář. Související rekonstrukci kanalizace nejprve zkomplikovala historická stoka, která oproti původním předpokladům nebyla cihlová, ale betonovo-kamenná. „Šířka výkopu byla limitována těsnou blízkostí historických budov, kvůli nimž navíc nebylo možné k odstranění původní kanalizace použít těžkou techniku, aby nedošlo k narušení jejich základů. Aby toho nebylo málo, historická stoka vedla také v blízkosti inženýrských sítí, při obnově tak bylo nutné dělat přeložky. Kvůli tomu jsme termín dokončení museli posunout o měsíc," vysvětlil Bednář. Nyní, když už je pěší zóna předlážděna zhruba do úrovně pizzerie Na Růžku, se objevil další problém. „Do dolní části zóny chceme umístit kašnu, zapůjčenou od Národního památkového ústavu. Při přípravě základů ale dělníci narazili na část historického zdiva. Nyní jsou na místě archeologové, ale doufáme, že termín dokončení už by to nemělo nijak ovlivnit," doplnil Bednář.

Přítomnost bagrů a dělníků přitom značně komplikuje život podnikatelům na náměstí. „Rekonstrukce připravuje o zisky provozovatele a o práci jejich zaměstnance. Některé provozovny v pěší zóně musely omezit pracovní dobu jen na víkend. Naše kavárna s galerií např. stále nemohla otevřít předzahrádku. Místo ní tam stojí nákladní auta a složené trubky. Před obchůdkem máme dokonce nápis Zákaz vstupu," zlobila se jedna z místních podnikatelek Kamila Hečková. „Už takhle budovy na náměstí zejí prázdnotou. Další protahování prací by mohlo mít likvidační účinek i na další provozovny," myslí si Hečková. V sezoně tak totiž podnikatelé přicházejí o jediný zdroj zisků. „Děláme, co se dá. Podnikatelům na náměstí se snažíme vyjít vstříc, např. jsme je oslovili, aby zajistili občerstvení pro zahájení kulturní sezony, které proběhne o víkendu," uzavřel loketský radní Petr Zahradníček.