Pandemie koronaviru a s ní související přetížení nemocnic netrápí pouze pacienty s nemocí covid-19. Tvrdý dopad má i na lidi čekající na transplantaci některého z orgánů. Ty totiž často téměř ustaly.

„Letošní rok je naprostá katastrofa, protože zatížení intenzivní péče covidovými pacienty je obrovské,“ říká vědecký tajemník České transplantační společnosti Tomáš Reischig.

Molekulární imunolog Václav Hořejší
Imunolog Václav Hořejší: Jihoafrická a brazilská mutace jsou hrozivé

Například ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde působí, prý proběhly letos zatím jen dvě transplantace ledvin, což je několikanásobně méně než za běžné situace.

Málo lékařů

K poklesu samozřejmě nedošlo pouze letos. Byl zaznamenán už loni, kdy se meziročně uskutečnilo o dvanáct procent transplantací orgánů méně. „Česká republika měla před pandemií skvěle rozběhnutý dárcovský program a umisťovala se na prvních příčkách nejúspěšnějších zemí. Bohužel covidová pandemie zasáhla nejen počty dárců, ale citelně postihla i zdravotnický personál pečující o transplantované a propadli jsme se dolů,“ říká Vladislav Třeška, přednosta Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň a předseda České transplantační společnosti.

Důvodem poklesu je podle něj vedle zatížení jednotek intenzivní péče a ARO i to, že chybí i dárci orgánů. Například lidé, již zemřou na covid nebo s covidem nemohou orgány věnovat.

„Přítomnost viru jsme pečlivě testovali hned od jara,“ říká Robert Lischke z Fakultní nemocnice Motol v Praze a současně předseda Společnosti pro orgánové transplantace. „Potřebujeme si být na sto procent jisti, že dárce není nakažen. Několik nakažených jsme u dárců plic zaznamenali – ti byli okamžitě vyřazeni,“ dodává.

Respirátory jsou nyní horkým zbožím. Lidé by si ale měli kontrolovat, jaké si kupují.
Kvalitní respirátor musí být označen číslem normy a těsnit, radí epidemioložka

Podle informací Deníku se transplantační centra potýkají často i s nedostatkem personálu, kdy je část nemocná a část vypomáhá na covidových odděleních. „Pro transplantační program jsou velmi důležití pneumologové, kteří indikují a vyšetřují pacienty k transplantaci plic, a právě plicní kliniky po celé republice byly covidem extrémně zasaženy,“ popsal situaci Lischke. Lékařů totiž bylo třeba na covidových odděleních, dodal.

Desetinásobné riziko

Ohroženi koronavirem ale ve srovnání se svými zdravými vrstevníky nejsou jen ti, kteří na transplantaci čekají, ale i ti, kteří už ji prodělali. Riziko u nich může být i desetinásobné.

„Asi nejhůře jsou na tom pacienti po transplantaci plic,“ říká Reischig. Rizikoví jsou ale i ti ostatní včetně kardiaků.