CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
Svěží okurkový salát s jogurtem a koprem:
Zajímavé zdravotní účinky okurek
Okurková dieta je založena na tom, že tato zelenina hydratuje organismus a pomáhá zhubnout snížením chuti k jídlu. Na první pohled to vypadá rozumně; proti okurkám jako takovým ostatně nemůže nikdo nic namítat. Tato šťavnatá zelenina je jako stvořená pro osvěžení v letních vedrech a má i další benefity.
„Okurka má vysoký podíl vody; tvoří asi 96 procent její hmotnosti. Navíc obsahuje rozpustnou vlákninu i řadu živin a antioxidantů, které pomáhají předcházet mnoha nemocem,“ uvádí zdravotnický portál MedicineNet. Některé zdravotní účinky okurky jsou opravdu zajímavé:
1. Snižuje riziko rakoviny
- Okurky obsahují lignany, jako je pinoresinol a lariciresinol, které mohou pomoci snížit výskyt rakoviny prsu, dělohy, vaječníků a prostaty.
- Bylo prokázáno, že cucurbitacin, fytonutrient obsažený v okurce, má protirakovinné vlastnosti.
2. Reguluje hladinu cukru v krvi
- Vysoký obsah vlákniny a antioxidantů v okurkách pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko komplikací diabetu.
- Kromě toho mají okurky nízký glykemický index (veličina udávající rychlost, jakou tělo využije glukózu z určité potraviny; pozn. red.).
3. Zlepšuje zdraví vlasů a pokožky
- Okurky jsou bohaté na obsah vody. Ta pomáhá hydratovat pokožku hlavy, čímž posiluje vlasové folikuly, snižuje vypadávání vlasů a dělá je lesklé a krásné.
- Okurky obsahují také křemík, sůl, síru a draslík, což jsou minerály důležité pro růst vlasů.
4. Pomáhá detoxikovat organismus
- Cucurbitacin v okurkách podporuje zdravá játra a trávicí funkce.
- Okurka má vynikající čistící vlastnosti, které aktivně odstraňují nahromaděné toxiny z tělesného systému.
5. Pomáhá posilovat kosti
- Okurka obsahuje základní vitaminy a minerály, jako je vápník, který pomáhá posilovat kosti a snižuje riziko osteoporózy.
- Obsažený vitamin K zase napomáhá vstřebávání vápníku, tvorbě kostí a prevenci osteoporózy .
6. Ulevuje od zácpy
- Okurka obsahuje 95 procent vody a dva gramy vlákniny, která pomáhá předcházet zácpě a usnadňuje hladký pohyb střev.
7. Je dobrá pro nervový systém
- Okurka obsahuje vitaminy skupiny B, které zklidňují a uvolňují neurologický systém, snižují stres a úzkost.
Jezte okurky, mají málo kalorií
V čem spočívá zázrak okurkové diety? „Okurková dieta je krátkodobá dieta určená k hubnutí. Většina verzí této diety tvrdí, že její dodržování po dobu 7 až 14 dní může vést ke zhubnutí až sedmi kilogramů. Ve skutečnosti zastánci diety často používají slogan ,sedm kilogramů za sedm dní’,“ píše web Healthline, který se věnuje zdravotní problematice.
Nahrává se anketa ...
Okurky však mají nízký obsah bílkovin, což je živina, kterou tělo potřebuje k udržení zdravé pokožky, svalů a kloubů. Přestože tedy jídelníček tvoří především okurky, dieta doporučuje párovat je s některými potravinami bohatými na bílkoviny.
Mezi povolená jídla patří malé množství zeleniny (nejlépe špenátu, rajčat či celeru) a bílkovin v podobě kuřecího masa, libového hovězího, ryb, vajec, řeckého jogurtu, tvarohu, ořechů a sýru čedar. Ze sacharidů mohou dietáři jíst hnědou rýži, brambory a celozrnný chléb; z tuků olivový olej. Jako nápoj se pije jen voda nebo čaj.
„Dieta radí, že kdykoli pocítíte hlad, měli byste sníst okurku. A protože okurky mají nízký obsah kalorií, můžete si jich dát, kolik chcete; stále budete v kalorickém deficitu,“ uvádí Healthline.
Autoři diety zdůrazňují, že průměrná třistagramová okurka má pouze 45 kalorií. I kdybyste snědli deset okurek, bylo by to dohromady jen 450 kalorií (pro srovnání: například 100 gramů mléčné čokolády má zhruba 530 kcal; pozn. red.).
Ukázkový třídenní jídelníček okurkové diety
Den 1.:
- Snídaně: 2 vejce s okurkami a bylinkami
- Svačina: 2 okurky
- Oběd: okurkový salát s citronovou šťávou a řeckým jogurtem
- Svačina: 2 okurky
- Večeře: pečené kuře a okurky s přílohou hnědé rýže
Den 2.:
- Snídaně: okurkové smoothie (okurka smíchaná se zeleným jablkem a špenátem)
- Svačina: 1 okurka a hrst mandlí
- Oběd: 1 okurka, 1 pomeranč a pár plátků sýra
- Svačina: zelený čaj
- Večeře: 1 okurka a tvaroh
Den 3.:
- Snídaně: celozrnný toast, okurka a sýr
- Svačina: 2 okurky
- Oběd: okurkový salát s rajčaty a olivovým olejem
- Svačina: 1 zelené jablko
- Večeře: restovaný losos, okurka a pečené brambory
Vady na kráse okurkové diety
Okurková dieta vypadá na první pohled velmi jednoduše a slibně, má však svá slabá místa. Ačkoliv je známá a populární díky svým účinkům na rychlé hubnutí, neexistuje žádná studie, která by to potvrdila. „Můžete však očekávat, že při jejím dodržování zhubnete, protože má velmi nízký obsah kalorií,“ připouští web Healthline.
Dalším problémem je fakt, že i když je povoleno sníst velké množství okurek, neznamená to, že vás zasytí. „Vzhledem k nízkokalorické povaze okurkové diety mohou někteří jedinci pociťovat zvýšený hlad,“ upozorňuje portál pro zdravý životní styl BetterMe.
Okurky navíc poskytují jen draslík, vitamin C a vitamin K, což je velmi malé množství živin. Tělu tak chybí bílkoviny, tuky, vláknina, vápník, železo a mnoho dalších látek potřebných pro dobré zdraví.
„I když ke každému jídlu přidáte bílkoviny, je nepravděpodobné, že dosáhnete hodnoty své denní potřeby. Rozmanitost vaší stravy při okurkové dietě je totiž velmi omezená,“ podotýká Healthline. Vzhledem k tomu, že dieta není pestrá, nedoporučuje se ji držet déle než čtrnáct dní.
Typický den na okurkové dietě poskytne člověku asi 800 kcal. To zahrnuje přibližně šest okurek, porci kuřete nebo ryby, 2 vejce, 1 šálek tvarohu a trochu zeleniny. Denní potřeba kalorií u dospělých do 50 let přitom činí okolo 2400 kcal u mužů a 1900 kcal u žen.
Dalším důvodem, proč ji držet jen po krátkou dobu, je malé množství přijímaných kalorií.
„Okurkovou dietu se nedoporučuje držet déle než dva týdny kvůli jejímu extrémnímu omezení kalorií. To totiž může časem způsobit zpomalení metabolismu, což vede k opětovnému nabrání ztracené hmotnosti,“ informuje MedicineNet.
Většina lidí se po ukončení podobně přísného programu na hubnutí vrátí opět na svou původní váhu. Okurková dieta není výjimkou.
Svačina:
Hrozba obezity i poruchy příjmu potravy
Ani podle vědeckých výzkumů nemá význam tak přísnou dietu držet. Daným tématem se zabývala například studie z roku 2006 s názvem Vývoj velmi nízkokalorických diet: aktualizace a metaanalýza.
Tato studie zjistila, že takzvané velmi nízkokalorické diety (VLCD), poskytující méně než 800 kalorií za den, sice vyvolaly významně větší krátkodobé ztráty hmotnosti, ale po uplynutí jednoho roku už to však tak slavné nebylo. „VLCD v porovnání s běžnými nízkokalorickými dietami větší dlouhodobé ztráty hmotnosti nevytvářely,“ uzavírá studie.
Navíc taková nutričně nedostatečná dieta podporuje negativní stravovací chování. Extrémní dieta může vést k nezdravému vztahu k jídlu a může negativně ovlivnit schopnost kontrolovat příjem potravy.
Opačnou možností je nekontrolovatelné přibírání na váze. „Navzdory vzorcům omezování jídla je tato forma neuspořádaného stravování výrazně spojena s rozvojem obezity,“ varuje Healthline s tím, že přílišné omezování následně vede k přejídání.
Zaujal vás článek? Tématu hubnutí a zdravý životní styl se věnujeme pravidelně: