Cílem studie je rozpoznat rizika fyzických či psychických zdravotních potíží během pandemie. Mimo jiné to může pomoci s přípravou na případné další budoucí pandemie, informoval dnes v tiskové zprávě ČTK mluvčí NUDZ Jan Červenka.

Experimentální lék remdesivir americké společnosti Gilead
Remdesivir zkracuje léčbu koronaviru. Účinnější je u pacientů bez ventilátorů

Průzkum bude anonymní a zaměří se na běžnou populaci a zdravotnické pracovníky. "Do projektu je zapojeno téměř 200 výzkumníků a byl schválen několika národními a mezinárodními odbornými organizacemi," uvedla Denisa Manková, která vede výzkumný tým v NUDZ.

Tři etapy výzkumu

Zapojení lidé budou vědcům sdělovat demografické údaje, informace o profesi, fyzickém a duševním zdraví a chování i další faktory. Jedním z cílů je též identifikace rizikových a naopak protektivních faktorů.

Výzkum je naplánovaný na tři etapy. První již začala, další bude za půl roku a poslední se uskuteční rok po skončení pandemie. Dobrovolníci se mohou zapojit prostřednictvím webu https://www.coh-fit.com. Zúčastnit se mohou dospělí, adolescenti i děti ve věku šest až 13 let.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Česko má dvě problematická ohniska koronaviru. Rizikem jsou i podzimní chřipky

"Nedospělí participanti potřebují souhlas zákonného zástupce, dotazník je plně v češtině," dodala Manková. Dosud vyplnilo dotazník více než 40.000 respondentů z celého světa. První výsledky vědci očekávají zhruba za půl roku.