K zubařům se nám moc nechce. Třikrát za dva roky a šlus. Zdravý a bílý úsměv ale není jen symbolem mládí, stav dutiny ústní má totiž vliv i na celkové zdraví člověka. Pravidelnými návštěvami zubaře a dentální hygienistky můžete předejít nejen vzniku zubního kazu, ale i dalším zdravotním komplikacím, jako jsou kornatění tepen, mrtvice, cukrovka, revmatoidní artritida, rakovina nebo předčasný porod.

Lukáš Kaloš
Češi dělají jednu velkou chybu, upozorňuje zubař Lukáš Kaloš

Titulní strana magazínu ZdravíTitulní strana magazínu ZdravíZdroj: DeníkExperti i zdravotní pojišťovny pravidelně upozorňují, že Češi navštěvují zubaře méně často, než by měli. Z aktuálních údajů Eurostatu ale vyplývá, že i když možná chodíme k zubaři málo, drtivá většina jiných národů Evropské unie ještě méně. Podle dat dochází průměrný Čech ke svému zubaři 1,6krát ročně. Lépe jsou na tom už jenom Nizozemci, kteří svého dentistu navštíví bezmála třikrát za kalendářní rok.

Na celkové kvalitě zubů má nejvyšší podíl údržba a postoj pacienta k orálnímu zdraví. Mnoho lidí se však péči o svůj chrup vyhýbá. Přestože v posledních letech hojně využíváme služby odborníků na estetické bělení, největším problémem stále zůstává zanedbávání každodenního pečlivého čištění a využívání mezizubních pomůcek.

Zdravý chrup, zdravé tělo

Ústní dutina má stejně jako jiné části těla svůj specifický rezervoár mikroorganismů (druhý největší po střevním mikrobiomu), který zajišťuje bakteriální rovnováhu, a tím i imunitu. Pokud do úst proniknou cizí bakterie, dojde k zánětu dásní, který může mít za následek úbytek kostí nazývaný parodontitida (hovorově parodontóza). Zub se může začít viklat, a pokud se parodontitida neléčí, vše končí ztrátou jinak zdravého a funkčního zubu.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků

Ilustrační foto.
Bojí se dítě zubaře? Narkóza rodiče přijde na tisíce korun

Dále čtěte také:

- Rozhovor: Dentální hygienistka Nikol Otruba Kotasová
- Domácí rádce: Hýčkejme si imunitu
- Psychologie: jaké je tajemství snů?

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.