Vegani a vegetariáni mohou být ohroženi vyšším rizikem zlomenin než osoby, které jedí maso. Tak by se dal shrnout závěr rozsáhlé a dlouhodobé studie uveřejněné v tomto týdnu v časopise BMC Medicine.

„Jedná se o první komplexní studii, která se zaměřila na rizika zlomenin u lidí s různými stravovacími návyky,“ uvedla autorka studie a nutriční specialistka z Oxfordské univerzity Tammy Tong pro televizi CNN.

Ilustrační foto
Jak v karanténě nepřibrat na váze? Nejezte z nudy a neodbývejte se

Zlomeniny jsou relativně běžné u lidí vyššího věku, předchozí studie ale ukázaly, že i vegetariáni mají nižší hodnoty kostní hustoty minerálů, než nevegetariáni a senioři. Hustota kostí je množství kostního minerálu – většinou vápníku a fosforu - v kostní tkáni. A podstatně nižší příjem vápníku a bílkovin, což je další důležitá látka v prevenci zlomenin, byl zaznamenán právě také u vegetariánů. Až doposud byla souvislost mezi rostlinnou stravou a frakturami ale nejasná.

Studie s několika vadami 

Studie zkoumala stravovací návyky a zdravotní stav 55 tisíc osob z Velké Británie, které byly rozděleny do čtyř skupin: masožravci, rybožravci, vegetariáni (žádné maso, ale vejce, mléko a sýry ano) a vegany (nic ze zvířat). Od roku 2001 do roku 2016 autoři zaevidovali 3941 zlomenin, z výsledků vyplynulo, že vegani mají o 43 procent vyšší riziko zlomeniny.

Celkem při přepočtu na 1000 osob, bylo čtyřikrát více zlomenin u vegetariánů a skoro dvacetkrát více u veganů. Pokud se ale šlo do větších podrobností a jako jeden z rizikových faktorů se přidal i index tělesné hmotnosti BMI, tak například rybožravci a vegetariáni měli stejné riziko zlomeniny kyčelního krčku jako masožravci.

Mnozí lidé se v karanténě často vrhají na kutilství a domácí práce. Následky toho jsou pak často tristní.
Nebezpečné pády i popáleniny. V době covidové karantény přibývá domácích úrazů

Vědecká oponentura našla na studii několik vad. Její omezení vidí ve faktu, že většina účastníků výzkumu byly bílé Evropanky. „Bohužel nemůžeme výsledky studie zcela zobecnit a bude třeba dalších výzkumů na jiných kontinentech,“ vysvětlila bioložka Katherine Tucker z University of Massachusetts. Dále scházely například i podrobnější informace o příčinách zlomenin, zda účastníci přijímali vápník i jinak, než pouze ze stravy apod.

Přesto je práce považována za důležitou. „Studie totiž potvrdila, že zdravé kosti souvisejí s příjmem bílkovin a vápníku a rovněž i s BMI,“ uvedla výživová odbornice ze severofloridské univerzity Lauri Wright. A právě BMI by podle autorů mohlo částečně vysvětlit, proč vegani a vegetariáni mají více zlomenin. Obě tyto skupiny mají tito tělesný index nižší, jsou štíhlejší, lidově řečeno mají méně tlumicího materiálu - tuku, a k tomu z výzkumu plyne, že často nemají ani dost síly na dostatečné ztlumení nárazu.

Dobrá volba pro zdraví

Dalším problémem, který studie nastínila, je možný rozdíl v přijímání vápníku a bílkovin z rostlinné a masné stravy. „Někteří vegetariáni říkají: Jen se podívejte ke mně na stůl, kolik tam mám vápníku… Ale vápník a fosfor v zrnech a listech jsou pevně vázány. Většina těchto látek se lépe vstřebává ze živočišných potravin,“ uvedla Katherine Tucker.  Takže mají masožrouti vyhráno? Ale kdeže.

Virus může zapříčinit jak akutní, tak chronickou infekci.
Tichý zabiják. Většina lidí netuší, že má žloutenku typu C

„Sice zkonzumují vyšší množství bílkovin, vápníku, vitaminu D a další důležitých živin, která se snadněji v těle uvolňují, přesto jich může mít masem se živící člověk v těle mít nedostatek, pokud jí špatně zvolené až nezdravé jídlo,“ doplnila kolegyni Lauri Wright. „Nedostatek má na zdraví kostí stejný dopad, ať už jste masožravec, nebo býložravec. Vegetariáni a zejména vegani si tedy jen musejí dávat velký pozor na skladbu své stravy a vhodně ji doplňovat.“

Obě vědkyně shodně doplnily, že v dnešní době sázka na zcela bezmasé stravování je dobrou volbou pro lidské zdraví. Jen je třeba být pod kontrolou odborníka. Na internetu totiž koluje příliš mnoho dietetických dezinformací. „Nikdy to není o jediném jídle nebo jediném správném stravovacím režimu. Všechno je to o rovnováze a kvalitě,“ dodala Christine Tucker.