Incident se odehrál vloni 30. srpna v domě s pečovatelskou službou na Sokolovsku, kam Michael H. zavítal před pátou hodinou ranní. Poté, co mu babička řekla, že mu půjčit nemůže, protože má poslední tisícovku na obědy, ji měl podle obžaloby nejprve dusit hadrem. „Poté ji povalil na zem, kdy jí dvakrát silou střední intenzity dupl do obličeje, do kterého ji i dvakrát kopl. Jednou ji kopl pod levé prso,“ popsal státní zástupce Roman Šustáček. Stařenka utrpěla řadu zranění včetně zlomenin dolní čelisti, jařmového oblouku, očnice a dalších zlomenin. Více než dva týdny strávila v nemocnicích v Sokolově a v Plzni, čtyři týdny mohla přijímat jen kašovitou stravu.  Nebýt rychlé lékařské pomoci, mohla být podle žalobce ohrožena na životě.

Štěstím pro vážně nemocnou stařenku bylo, že si dokázala telefonem přivolat na pomoc svého syna, otce Michaela H. „Říkala, že byla přepadená, zbitá a okradená. Jel jsem tam. Matka seděla na zemi, z nosu jí tekla krev. Říkala, že jí to udělal náš Míša. Nechtěl jsem tomu věřit, syn se o ni předtím staral, chodil jí pomáhat. Nedokážu to pochopit,“ řekl Josef H. Dodal, že z nemocnice byla seniorka převezena do LDN. Domů se už nevrátila, zemřela na selhání srdce.

Ukrajinky, které našly útočiště před válkou v Plzni – Malesicích, uvařily jako symbolické poděkování tradiční ukrajinský boršč, na který pozvaly místní obyvatele do sálu restaurace Malesický dvůr.
Města využijí dotací. Opraví z nich byty pro Ukrajince

Michael H., jehož jméno nelze uvést a nelze ukázat ani jeho tvář, neboť musí být chráněna identita poškozené, jeho blízké příbuzné, u soudu nejprve řekl, že vše se odehrálo přesně tak, jak zaznělo v obžalobě. Protože ale pak nesouhlasil s tím, že může být zpřísněna právní kvalifikace a hrozilo by mu tak až 12 let kriminálu, neskončil soud rychlou dohodou o vině a trestu, ale koná se dokazování. Ve svém výslechu Michael H. řekl, že před činem byl na diskotéce, kde vypil asi osm panáků a šest či sedm piv. A aby toho nebylo málo, dal si lajnu pervitinu, kterou měli kamarádi na stole.  K rodičům jít nemohl, protože neměl klíče a nechtěl je budit, tak šel k babičce. Nejprve si povídali. Když mu odmítla dát peníze, napadl ji. „Strčil jsem do ní a ona spadla pod peřiňák, o který se uhodila,“ řekl Michael H., který poté přes opakované dotazy připustil jen jedno šlápnutí, byť pár desítek minut předtím přiznal vše, co bylo v obžalobě, tedy dvě šlápnutí plus kopání do hlavy i těla.

Klíčový pro právní kvalifikaci a s ní spojenou výši trestu bude výslech znalkyně z oboru zdravotnictví. Státní zástupce v obžalobě navrhl, aby byl obžalovanému v případě uznání viny uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání 5 let se zařazením do věznice s ostrahou, v závěrečné řeči ale může být jeho návrh jiný.

Mistři fotbalové ligy - fotbalisté FC Viktoria Plzeň se po příjezdu z utkání s Hradcem Králové do Plzně pozdravili u stadionu ve Štruncových sadech s desítkami fanoušků, kteří za nimi přišli a doprovodili je pak na oslavu do jedné z plzeňských hospod.
FOTO, VIDEO: Na příjezd mistrů čekaly v Plzni do noci desítky fanoušků