Osmiměsíční podmínkou potrestal Okresní soud v Chebu bývalého místostarostu Mariánských Lázní Petra Horkého. Ten byl obžalovaný za podplácení. Spolu s ním odsoudil také známou lobbistku Janu Mrencovou. Ta dostala za pokus o podvod desetiměsíční podmínku.

Petr Horký musí navíc zaplatit dvacet tisíc korun, lobbistka Jana Mrencová pětadvacet tisíc korun.

Ani jeden z obžalovaných si vynesení rozsudku osobně nevyslechl. Rozsudek není pravomocný.

Právní zástupce Jany Mrencové se na místě odvolal, státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou a právní zástupce Petra Horkého se z jednání omluvil.

Petr Horký stanul před soudem kvůli podplácení.
Kauza úplatků bývalého místostarosty Mariánských Lázní je opět u soudu

Oba obžalované okresní soud potrestal už v dubnu loňského roku, kdy dostala Jana Mrencová dvouletou a Petr Horký šestnáctiměsíční podmínku. Obžalovaní se ale odvolali a Krajský soud v Plzni vrátil na konci loňského roku celé jednání zpět do Chebu. Tehdy si známá lobbistka vyslechla rozsudek za přijetí úplatku, okresní soud nyní překvalifikoval trestný čin na pokus o podvod a zmírnil trest. Janu Mrencovou odsoudil soud k deseti měsícům s podmíněným odkladem na dva roky. Petr Horký pak byl odsouzen z pokusu podplácení. I jemu byl trest snížen na osm měsíců s podmíněným odkladem na osm měsíců. Peněžní trest zůstal stejný.

Jana Mrencová podle obžaloby slíbila Petru Horkému, že za peníze ovlivní nejmenovaného novináře MF Dnes. Ten měl psát negativní článek o bývalém mariánskolázeňském místostarostovi. Lobbistka od počátku vyšetřování kauzy tvrdila, že za pětadvacet tisíc korun, které po Petru Horkém chtěla, by zadala inzerát v novinách. V tom by byly vysvětleny případy, které se týkaly Horkého působení a které by veřejnost vnímala negativně.

Ilustrační fotografie.
Zloději se hodila elektronika i konzervy

„Z provedených důkazů nebylo prokázáno, že by se článek chystal a nějaký novinář existoval," uvedl soudce Jiří Kutílek při zdůvodnění rozsudku. „V daném případě nelze kvalifikovat jednání obžalované jako přijetí úplatku, ale jako pokus o podvod. K dokonání činu nedošlo." Petr Horký totiž nestačil finanční hotovost Janě Mrencové předat, protože ho zadržela policie, která ho odposlouchávala v souvislosti s jinou kauzou.

Už nyní je jasné, že kauzou se bude znovu zabývat krajský soud. Právní zástupce Jany Mrencové se totiž odvolal na místě. „Moje klientka je nevinná," řekl obhájce lobbistky Josef Pelech. „Více se k tomu vyjadřovat nebudeme."