Bývalá starostka Nové Vsi na Sokolovsku Miloslava Egerová je nevinná. Podle obžaloby si měla ponechat 150 tisíc z darů místním občanům a zastupitelům. Všichni obdarovaní však u soudu prokázali, že jim peníze byly vyplaceny. V pořádku byly také veškeré audity i účetnictví za volební období, kdy Egerová na postu starostky působila. Po letech v ústraní se nyní exstarostka objevila na kandidátce spolu se svojí dcerou, o výrazné působení v komunální politice už ale podle svých slov nestojí.

„Na postu starostky jsem působila od roku 2002 do roku 2010. A protože už od roku 2004 jsem byla důchodkyně, rozhodla jsem se, že už dál o funkci ve vedení obce usilovat nebudu. Odešla jsem s tím, že se stáhnu do ústraní a budu se naplno věnovat vnoučatům," vypráví Miloslava Egerová. Netušila ale, co se s jejím odchodem spustí. „Nový starosta Pavel Straka zpochybnil způsob, jakým se za mého působení vyplácely dary zastupitelům a občanům města za práci pro město nad rámec jejich pracovních povinností. Týkaly se i invalidních a starobních důchodců. Tento způsob obdarovávání občanů měl přitom v obci dlouholetou tradici. Přesto podal trestní oznámení – prý jsem si měla z darů nechat 150 tisíc," vysvětluje Egerová. Podle jejích slov přitom nebyl k takovému obvinění důvod – podle každoročních kontrol a auditů bylo financování obce ve všech ohledech v pořádku v každém roce jejího starostování. „Neměla jsem zapotřebí se obohacovat. Přesto se soudy táhly tři a půl roku, než se konečně podařilo černé na bílém prokázat, že všichni obdarovaní dostali peníze, které měli dostat," říká žena, které po několikaletém obcházení soudů zůstaly nesmazatelné šrámy na duši. „Nechci rozvířit žádné další dohady. Jen celou věc uzavřít s tím, že soud uznal pravdu na mojí straně," doplňuje Egerová.

Současný starosta Nové Vsi Pavel Straka ale rozhodnutí soudu nebere zvlášť vážně. „Že bych se měl omluvit? A za co, proboha? To pro mě nepřichází vůbec v úvahu. Kdo ví, jak obec v té době vypadala, nemůže ani pochopit, za co se vůbec dary vyplácely," okomentoval Straka celou záležitost. O post starosty bude v Nové Vsi v podzimních komunálních volbách usilovat znovu s hnutím Alternativa pro Novou Ves.

Miloslava Egerová už se na místní politické scéně podle svých slov příliš angažovat nechce. Přesto se ale objevila na spodních místech kandidátky hnutí Ženy svojí dcery Petry Vitoušové. „Mamka už se do politiky míchat nechtěla. Svolila ale, že nám kandidátku doplní," uzavřela Vitoušová.