Muž měl dívenku, u níž se projevují znaky retardace, podle obžaloby zneužívat od loňského podzimu do letošního jara.

Šestačtyřicetiletého Ladislava, který pochází ze Stoda na Plzeňsku a s Maruščinou matkou žil ve společné domácnosti v Sokolově, soudci Krajského soudu v Plzni v pátek poslali na šest let do vězení. Muž, jehož celé jméno nemůže redakce s ohledem na citlivost případu zveřejnit, si ponechal osmidenní lhůtu pro případné podání odvolání. Rozsudek tak zatím není pravomocný.

Zneužívání popsala na panenkách

Plzeňští soudci pracovali s množstvím důkazů, stěžejním však pro ně byla výpověď samotné Marušky. Zneužívání dívenka ukázala a popsala na panenkách. S otčímem si podle jejích slov hráli na doktora, on jí sahal mezi nohy, holčička též ukázala, že jí táta vkládal do ruky svůj penis. Podle psycholožky by si dívka něco takového těžko nevymyslela. „Reagovala spontánně. Jsou to její autentické prožitky," řekla psycholožka. Ladislav pro ni byl autoritou, brala ho jako vlastního otce.

V přítomnosti psychologa promluvil letos na jaře i Maruščin desetiletý bratr Pavlík. A jeho slova nepotřebují žádný další komentář. „Sestřička si vždycky lehla k tátovi pod deku, úplně nahatá a občas hodně křičela. Když jde k tátovi pod deku, vždycky si všechno svleče. Když od něj odejde z postele, on chodí vždycky na záchod. Viděl jsem ho, jak tam běží," řekl chlapec v přítomnosti psychologa.

Brala ho jako tátu

„Máme za to, že jednání popsané v obžalobě bylo prokázáno, a to minimálně v jednom případě," uvedl předseda senátu Přemysl Špicar a podotkl, že soudci pracovali hlavně s výpověďmi obou dětí. V kauze též promluvilo několik soudních znalců. Podle psychiatra není Ladislav nemocný, žádnou sexuální úchylkou totiž netrpí, má ovšem smíšenou poruchu osobnosti. Dcerku, která k němu vzhlížela jako k autoritě, měl jednoduše po ruce a byla pro něj snadno dostupná. Resocializace je u muže nepříznivá.

To, že byla sexuálně zneužita, dívenka zatím nevnímá. Je ovšem jen otázkou času, kdy si uvědomí, co se stalo, a jaký vliv to bude mít na její další život.

Obžalovaný, který před z svým zatčením nepracoval, měl problémy stejného charakteru již v minulosti. V roce 2006 měl zneužít svou dceru. „Ona to nejdřív řekla, ale pak napsala dopis, že to tak není," řekl k tomu. Kriminalisté jej vyšetřovali i v souvislosti s dalšími zneužitými holčičkami. Muž, který má v rejstříku trestů devatenáct záznamů převážně za majetkovou trestnou činnost, si má šestiletý trest odpykat ve věznici s ostrahou.