Karlovarský kraj – Velké nepříjemnosti mohou mít majitelé domů, kteří si na kontrolu či revizi komína pozvali muže z Lokte na Sokolovsku. Ten nejen že nemá oprávnění na tuto činnost, navíc o problematice požární bezpečnosti komínů nemá dostatečné znalosti. Deník o tom informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Díky pozornosti jedné ze zákaznic, které falešný kominík navštívil, se hasiči dozvěděli o podezřelé činnosti muže. Ten nabízel a prováděl pravidelné kontroly a revize komínů. Na vykonané činnosti vydával i pokladní doklady či faktury. „Podle údajů na dokladu si jedna ze zákaznic zjistila, že uváděná firma má pozastavenou činnost. O muže se tak začali zajímat hasiči," uvedl Kasal.

Vyšetřovatelé požárů zjistili, že muž používal údaje firmy svého otce. Ten měl na tuto činnost oprávnění. Poté, co zcela ukončil činnost firmy a odstěhoval se mimo kraj, jeho syn se začal vydávat za oprávněného kominíka a s doklady s razítkem svého otce provedl zatím nezjištěné množství kontrol a revizí. Hasičům uvedl, že tuto neoprávněnou činnost provedl v pěti případech.

„Domníváme se však, že zákazníků falešného kominíka může být na území Karlovarského kraje mnohem více. Tito zákazníci se nyní vystavují dvojímu riziku. Zaprvé při následné kontrole komína je ta předchozí zcela neplatná, tudíž těmto majitelům domů hrozí pokuta za nesplněnou povinnost pravidelné kontroly komína. Což může mít za následek i problémy při případném pojistném plnění," konstatoval mluvčí.

Zadruhé pak podle Kasala těmto majitelům domů reálně hrozí, že mají spalinové cesty naprosto nedostatečně a neodborně zkontrolované. To znamená, že výrazně zvýšili riziko vzniku požáru či úniku nebezpečného kouře. Hasiči upozorňují, že kvůli špatnému stavu komína či neodbornému čištění a kontrolám často zasahují u požárů sazí v komínech, kdy se v řadě případů tento požár rozšířil i do dalších částí domu.

„Tyto požáry pak mohou způsobit obrovské škody a také vážné poškození zdraví obyvatel těchto domů," upozorňuje mluvčí hasičů.

„Uváděná firma ukončila svou činnost v lednu letošního roku. Pokud tak kdokoliv má podezření, že v posledních měsících mohl mít co do činění s falešným kominíkem a není si jistý, že i přes řádně sjednanou kontrolu a čištění komína má vše v pořádku, může se obrátit na hasiče na telefonním čísle 950 370 113 nebo na linku 150, kteří každý další případ prověří," dodal.