Celníci zadrželi dealera přímo v okamžiku předání. Na místě policisté a celníci zajistili téměř dva kilogramy metamfetaminu, z něhož se vyrábí pervitin, a další předměty sloužící k užívání a distribuci drog. Jak informovala Martina Kaňková ze Sekce pátrání - Generální ředitelství cel (SON), tato razie byla závěrečnou fází případu, který byl veden celníky z protidrogového oddělení v Plzni pod krycím názvem „KERN“.

"Pachatele vietnamské státní příslušnosti, drogu a peníze z prodeje zadrželi celníci na místě v okamžiku předání. Téměř dva kilogramy metamfetaminu našli ve skladu. Při dalších prohlídkách objevili a zajistili sušinu konopí, finanční hotovost v korunách a eurech, skleněné dýmky na pervitin, digitální váhy, značné množství igelitových sáčků a dalších věcí určených k uskladnění, vážení, ředění a balení drog. Jedno motorové vozidlo zajistili jako náhradní hodnotu. Za gram drogy pachatel inkasoval 33 EUR. Muž si svými obchody přišel nejméně na tři miliony korun," uvedla Kaňková.

Ilustrační foto.
Lupič přepadl čerpací stanici v Oloví. Z lupu se netěšil dlouho

Čeští celníci s kriminalisty na případu spolupracovali s policejními orgány Spolkové republiky Německo a s policejními orgány Rakouské republiky. Díky tomu se zjistilo, že zadržený muž několikrát prodal rakouským a německým státním příslušníkům dalších celkem 1,95 kilogramu krystalické látky obsahující metamfetamin, který následně vyvezli z České republiky. "Obchody se realizovaly v tržnici, kde pachatel provozoval několik stánků s běžným zbožím, zejména s textilem. V průběhu trestního řízení celníci zadokumentovali prodej téměř čtyř kilogramů krystalické látky obsahující metamfetamin, díky čemuž zjistili také prostory, které zadržený muž využíval k uskladnění metamfetaminu," pokračovala Kaňková s tím, že v těchto prostorách také muž s metamfetaminem manipuloval, vážil a balil do připravených igelitových sáčků.

Zdroj: SON

"Osobními kontakty si na tržnici vytvořil síť dlouhodobých zákazníků, kteří za ním pravidelně či nepravidelně dojížděli ze zahraničí. Předběžné zkoumání ukázalo, že se jedná o vysoce kvalitní, a to až osmdesátiprocentní metamfetamin. Vzhledem k povaze a místu razie se na zadržení podílela nejen speciální složka celní správy SON, ale i policejní složka z Útvaru rychlého nasazení a příslušníci Národní protidrogové centrály," upřesnila Kaňková a dodala, že trestní věc byla s návrhem na zahájení trestního stíhání předána Národní protidrogové centrále Policie ČR. Obviněnému hrozí trest odnětí svobody v délce osm až dvanáct let.