Kontrolovali především chalupy, zahradní domky a chatky a zjišťovali, zda se tam nenachází osoby v pátrání. „Bezpečnostní akce měla za cíl také snížení trestné činnosti páchané neznámými pachateli,“ uvedla mluvčí Soňa Podlahová. Ukázalo se, že terčem zlodějů se tyto oblasti v současné době nestaly. I tak policisté nabádají majitele, aby si nyní před nadcházející zimou objekty důkladně zabezpečili. „Je nutné zvolit vhodné zabezpečení oken, například mřížemi nebo okenicemi. Z objektů je potřeba odvézt starožitnosti a jiné cennosti. V okolí chalup pak nenechávat žádné věci, kterými můžete usnadnit pachateli vloupání do objektu, jde například o sekyru, trubky, šroubováky a jiné nářadí,“ poukázala mluvčí.

Každý majitel nemovitosti by měl zvážit, zdali by se mu nevyplatila instalace elektronického zabezpečovacího zařízení. Nadstandardní zabezpečení objektu by mělo pachateli jeho úmysl ztížit nebo ho od vloupání rovnou odradit. „Zloději se nejvíce zajímají o starožitnosti, spotřební elektroniku, nářadí, zahradní techniku, alkoholické nápoje a oděvní svršky. Proto co nejvíce cenností na zimní období odvezte do míst trvalého bydliště,“ radí Podlahová.

A co dělat, když násilné vniknutí do objektu zjistíte? „Ihned zavolejte na linku 158. Do objektu nevcházejte a neuklízejte, vyčkejte až do příjezdu policejní hlídky, mohlo by dojít ke znehodnocení stop. Proti případnému pachateli nezakročujte, mohlo by dojít k ohrožení vašeho života a zdraví. Je lepší si zapamatovat popis pachatele či registrační značku vozidla, s kterým zloděj odjíždí,“ dodala.

Práce na nábřeží P. Bezruče
Nábřeží chybí už jen stromy