Ondřej R. svého otce zavraždil loni na jaře, podle obžaloby to bylo mezi 21. dubnem a 2. květnem. Sám řekl, že to bylo někdy v první polovině května. Se starým mužem se pohádal v koupelně, v rozčilení do něj strčil, až upadl a pak vzal ocelovou trubku a otce s ní praštil po hlavě. Syn poté z koupelny odešel, aby si zapálil. Po chvíli se však vrátil a když viděl v koupelně na zemi svého otce od krve, jak nadává, tyč zvedl a muže praštil znovu. 

Odtáhl jej do komory

„Všude byla strašná spousta krve. Nechtěl jsem to tak vidět, tak jsem mu dal na hlavu igelitové sáčky. Druhý den jsem tátovo tělo odtáhl z koupelny do komory, abych ho nemusel vidět. Tam jsem ho nechal ležet a přikryl jsem ho plachtami z igelitu,“ vypověděl šestatřicetiletý muž. Koupelnu vytřel a uklidil a o hrůzném činu ze strachu nikomu nic neřekl.

Ilustrační foto.
Jeden vrah zaútočil v lese, druhý na ubytovně

Tělo starého muže nalezli policisté až loňského 20. září, tedy téměř pět měsíců po vraždě. Bylo již ve značném stádiu rozkladu.

Ondřej R. se k činu doznal. Hádku mezi muži vyvolal prý jeho zahálčivý život. Mladý muž se totiž k otci nastěhoval loni v únoru, byl po rozchodu a neměl práci. „Otce to mrzelo a vyčítal mi to,“ řekl. Když prý onoho dne odpoledne přišel domů, otec měl prý špatnou náladu. „On pracoval padesát let a mně vyčítal, že si nehledám práci a že tam žiji prakticky zadarmo. Už v dětství na nás řval a matku bil a najednou se to prostě nahromadilo, byl to takový vztek. Jsem člověk, který se dokáže ovládnout, ale tehdy jsem se neovládl,“ řekl bez větších emocí.

Cítil zápach těla

Ondřej R. žil celou dobu v domě vedle těla starého muže, před soudem přiznal, že silně vnímal jeho zápach. Policii v září zalarmovala až dcera zemřelého, kterou upozornila sousedka, bylo jí totiž divné, že muže dlouho neviděla. "Bylo to vysvobození z té situace, když ho našli," přiznal v jednací síni otec dvou dětí.

Mrtvý muž byl nalezen na ubytovně ve Slovanské ulici v Plzni.
Mladík zavraždil muže na ubytovně, policie ho dopadla v Praze

Před soudem též vyplynulo najevo, že syn žil jen z otcových peněz. Z jeho platební karty vybral od jara do září přes 80 tisíc korun.

Soud pokračuje v dalších dnech, není vyloučeno, že na konci týdne padne verdikt.