„Současná vláda zdědila po té předchozí připravený návrh zpracovaný úředníky ministerstva práce a sociálních věcí,“ říká Martin Šimáček z Institutu pro sociální inkluzi. Právě tento zákon měl nastartovat výstavbu bytů pro sociálně slabé.

Kompetenční spory

Nic z něj však podle Šimáčka nevzešlo. Místo toho se kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) utopil v kompetenčních sporech mezi ministerstvem práce a ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). „MMR namlouvalo voličům, že zákon lze nahradit dotačním titulem pro obce Výstavba,“ dodal Šimáček s tím, že tento program zůstal téměř bez zájmu obcí a nepřinesl masivní stavbu sociálních bytů.

Další negativní dopad pandemie: Česku scházejí cizí dělníci

Vůbec nic se nepřipravilo ani podle Víta Lesáka z Platformy pro sociální bydlení. „Namísto toho se velmi nedostatečně rozvíjela investiční podpora obcí, která ale nebyla dobře navržena,“ míní Lesák. Dotace se podle něj čerpaly jen velmi omezeně, navíc nebyly propojeny s nezbytnou sociální prací s ohroženými nájemníky. Oslovené organizace tvrdí, že vláda už v této agendě nemůže do voleb stihnout v podstatě nic.

Šestnáct obcí

Ministerstvo práce se hájí tím, že předložilo vládě aktualizovanou koncepci dostupného bydlení, již se však zatím nepodařilo projednat. Chválí také svůj projekt Podpora sociálního bydlení, na němž spolupracuje se šestnácti obcemi.

Stavba domu. Ilustrační snímek
Domy a byty dražší až o desítky tisíc: Opozice navrhuje nový poplatek

„Díky jejich aktivnímu přístupu se do standardních bytů dostaly stovky lidí přežívajících na ubytovnách, v azylových domech nebo dokonce na ulici,“ říká Jaroslava Sladká z ministerstva práce. Obcí, jež by podobný přístup potřebovaly, jsou ale stovky.

Ministerstvo pro místní rozvoj se odvolává na již zmíněné dotační programy. „Bohužel vlivem koronavirové krize se řada plánovaných projektů výrazně zpozdila,“ říká jeho mluvčí Vilém Frček. V přípravě je podle něj návrh zákona o dostupnosti bydlení, který by měl být hotový v květnu. Volby jsou ale už v říjnu. Parlament jej tak nestihne projednat. „Je možné, že se půjde cestou komplexního pozměňovacího návrhu do již projednávaného návrhu poslanců,“ dodává Frček.