Růžičková kapusta obsahuje látky s vysokým antioxidačním účinkem, kromě toho je ale nenahraditelnou pochoutkou, zvláště když ji osmahnete na másle nebo na sádle a kombinujete třeba s uzeným masem.

Také kapusta je poklad - obsahuje fytochemické látky s ochranným účinkem proti rakovině prsu, děložního čípku a tlustého střeva. Opět vynikne kombinace s uzeninami, můžete ale vyzkoušet něco nového, například karbanátky, které budete moci označit jako zdravé.

Fazole jsou bohaté na bílkoviny a ve vašem jídelníčku by se rozhodně měly čas od času objevit. V tomatové omáčce se znásobí jejich chuť a při přípravě tohoto receptu budete překvapeni, jak málo práce vám to dalo.

Oproti tomu zelné závitky jsou o něco pracnější, ale zase to stojí za to pochutnání. Možná že toto jídlo znáte spíše z exotických končin nebo z asijské kuchyně připravované v českých fastfoodech, ale přípravou čerstvého zelí v domácí kuchyni si určitě šplhnete u všech, které ke stolu pozvete.

Polévka z růžičkové kapusty

Ilustrační foto

Ingredience

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 l masového vývaru
  • 100 g slaniny
  • sůl, pepř mletý

Postup

Růžičkovou kapustu očistěte a jemně nařízněte křížkem ve spodní části. Pak ji na chvíli vložte do vroucí vody a po vyjmutí oloupejte horní slupku – zbavíte ji tím částí, které mohou být hořké. Na sádle orestujte cibulku a slaninu, zaprašte moukou, zasmahněte světlou jíšku. Zalijte vývarem, přidejte růžičkovou kapustu, osolte, opepřete a povařte doměkka. Nakonec rozmixujte a zjemněte mlékem. Ještě můžete polévku dochutit kořením a solí.

Kapustové karbanátky

Ilustrační foto

Ingredience

  • 1 kapusta
  • 1 větší cibule
  • 100 g uzeného masa
  • 3 brambory
  • 3 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g strouhanky

Postup

Jednotlivé kapustové listy uvařte ve slané vodě – nerozvařte. V sítku je nechte okapat a za studena z nich pak vymačkejte vodu, pak je pokrájejte na drobné plátky. Cibulku pokrájenou nadrobno poduste na másle, orestujte na něm i na kostičky pokrájené uzené maso. Povařte si tři brambory a pak je zbavené slupek rozmělněte a přidejte k cibuli a uzenému masu. Přidejte jedno vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Vznikne vám hmota, která bude základem pro karbanátky. Udělejte si placičky, které pak postupně obalte v mouce, ve dvou vejcích a nakonec ve strouhance, potom je vložte do pánve na rozehřátý olej a smažte zhruba pět minut z každé strany. Jakmile budou zlatavé, je hotovo.

Závitky ze zelí s mletým masem a s rýží

Ilustrační foto

Ingredience

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl, pepř
  • 50 ml slunečnicového oleje

Postup

Zelnou hlávku zbavte košťálu a uvařte ji ve slané vodě. Oberte listy a přichystejte si je tak, abyste je mohli plnit směsí vepřového a hovězího masa, které promícháte s nadrobno nakrájenou cibulí, sladkou paprikou, solí a pepřem, rajčatovým protlakem a povařenou (ne rozvařenou) rýží. Po naplnění vytvořte rolku z listu, do něhož vše zabalíte. Rolky pak vložte do olejem vymaštěného pekáče, podlijte 200 ml vody a zbytkem oleje, pak pečte na 180-200 °C po dobu zhruba 25 minut. Závitky zezlátnou, ale nesmějí zhnědnout nebo zčernat.

Fazole v rajčatové omáčce

Ilustrační foto

Ingredience

  • 500 g kvalitní klobásy
  • 800 g bílých fazolí
  • 200 g rajského protlaku
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • bobkový list, nové koření, hřebíček
  • sůl, pepř celý
  • 1 l zeleninového vývaru

Postup

Bílé fazole nechte hodinu až dvě namočené ve studené vodě, pak je osolte a povařte. Jakmile změknou, nechte je v sítu okapat. V hrnci rozehřejte máslo a olej, vsypte mouku a zamíchejte do ní protlak s cukrem. Doplňte hned na začátku veškerým kořením, aby se rozložila jeho chuť. Přilijte vlažný vývar a osolte, opepřete. Maximálně 15 minut povařte a vznikne omáčka, kterou scedíte přes síto. Pak do ní vložte fazole a klobásu, kterou jste krátce osmahli na pánvičce. Podávejte s čerstvým chlebem.