„Pokud jde o Karvinou a její karanténu, tak nemůžu vyloučit, že pokud by došlo k masivnějšímu zhoršení, i toto může být varianta,“ řekl pro Českou televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zároveň zdůraznil, že s ní nepočítá „v tuto chvíli“. Dosud však takovou možnost zcela vylučoval.

Ilustrační foto.
ON-LINE: V Česku přibylo 141 případů covidu. Už čtyři země omezily Čechům vstup

Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily vstup českých občanů na své území Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr. Ode dneška budou muset Češi po příjezdu do Slovinska do čtrnáctidenní karantény, pokud se neprokážou doklady o zaplaceném pobytu a také negativním testem na covid-19 starým maximálně 36 hodin.

Rozhodnutí zemí není objektivní

Česká vláda soudí, že rozhodnutí čtyř evropských zemí není objektivní, protože kromě Karvinska je epidemiologická situace v Česku klidná. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes na twitteru uvedl, že i za pátek jsou nové případy ze známých ohnisek.

Kypr. Ilustrační foto
Na Kypr se chystají stovky Čechů. Testy na covid jsou komplikace, říká Asociace

"Drtivá většina z nich je v Karviné, tam evidujeme 56 nových hlášení, v Praze 12, což je o 4 méně než předchozí den, dále v Ostravě 11 a v Liberci deset. Na všech dalších místech jsou to jednotky případů," uvedl ministr.

Na Karvinsku, kde se nákaza rozšířila mezi horníky firmy OKD, bylo za uplynulý týden zaznamenáno přes 267 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhý nejvyšší podíl nových případů nákazy na obyvatele za posledních sedm dní má sousední Ostravsko se zhruba 36 nakaženými na 100 tisíc obyvatel a třetí nejvyšší Frýdecko-Místecko s 34 případy.