Stav 24 aktuálně hospitalizovaných pacientů s koronavirem hodnotí lékaři jako těžký. Jejich podíl na celkovém počtu lidí, kteří jsou v souvislosti s covidem-19 v nemocnicích, přesáhl poprvé od 24. července 18 procent. Před týdnem, v úterý 4. srpna, bylo v těžkém stavu 15 lidí, což představovalo 12 procent tehdy hospitalizovaných.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministerstvo zveřejnilo aktualizovanou mapu nákazy. Zelené jsou dva okresy

Denní nárůst potvrzených případů nákazy se minulý týden ve všedních dnech pohyboval od pondělních 209 až po pátečních 323 pozitivních testů, což byl třetí nejvyšší nárůst od začátku epidemie v Česku. V sobotu a neděli pak stejně jako o minulém víkendu klesl přírůstek nakažených pod 200.

Zároveň se ale stejně jako o předchozích víkendech prudce propadl počet provedených testů, a to ze zhruba sedmi až osmi tisícovek ve všedních dnech jen na 5159 v sobotu a 2740 v neděli. Nedělní podíl nově nakažených na množství testů tak po dvou týdnech přesáhl čtyři procenta.

Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko, počet zaznamenaných případů covidu-19 za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel tam ale klesá. Zatímco podle pondělních podvečerních údajů to bylo 82 lidí, podle posledních údajů ministerstva je to 64 nakažených. Následuje Klatovsko s téměř 36 případy a Kolínsko s 27 případy. Přes 20 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel mají ještě město Praha a okresy Praha-východ a Příbram.

Měření teploty v Řecku. Ilustrační snímek
Řecko zpřísnilo pravidla pro turisty. Češi budou muset předložit test na covid

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo v pondělí mapu regionů podle míry rizika nákazy covidem-19, tedy takzvaný semafor. Jako regiony se zvýšeným rizikem byly na mapě uvedeny jen město Praha a okres Frýdek-Místek, které jsou na zeleném stupni, prvním ze tří. Ostatní regiony jsou na semaforu bílé, tedy s nulovým nebo zanedbatelným rizikem nákazy.