"Všechny naše případy mají buď bezpříznakový průběh nebo velmi lehký průběh," uvedla Svrčinová. Podle ní jsou lehké průběhy hlášené také u ostatních případů zachycených v Evropě. Čtyři případy ve školách podle ní nezakládají důvod pro to, aby se pro ně zpřísňovala opatření.

Laboratorní vyhodnocení testů na covid-19 - ilustrační foto.
Omicron ve škole na jihu Moravy. Prověřují i turnaj ve vodním pólu

V Brně jde podle ní o dvě zdravotní sestry z fakultní nemocnice a dvě jejich děti, další dva případy podezření na omikron jsou podle ní žáci ve věku deset a 11 let z Blanenska. Podle informací jihomoravských hygieniků jde o školu v Adamově.

Přísnější karanténa

Středočeský případ souvisí podle Svrčinové s letem Dubaj-Praha, kterým cestovala z Namibie žena z Liberce, u které se varianta omikron potvrdila. Prověřuje se také mezinárodní turnaj ve vodním pólu, kde byli i hráči z Jihoafrické republiky, a jeden belgický hráč po návratu onemocněl.

"Zdá se, že skutečně je tato varianta velmi infekční, ale není nebezpečnější než varianta delta," řekl ministr Vojtěch. Informací je ale podle něj zatím málo. "Je nutné, aby lidi měli posilující dávku vakcíny. Zdá se, že pouze ty dvě nejsou dostatečné," dodal.

Otevřená restaurace v Teplicích.
Ministerstvo vydalo kvůli covidu doporučení na Vánoce. Obsahuje 11 bodů

V současné době se způsobem PCR testu, který může podezření na variantu omikron prokázat, vyšetřuje asi desetina všech pozitivních vzorků. Kontakty lidí, u kterých se podezření prokáže, mají také přísnější karanténu. "Striktně jsme nařídili čtrnáctidenní karanténu. Po 14 dnech i u těch, kteří měli negativní PCR, ukončujeme karanténu PCR testem," uvedla Svrčinová.