Podle návrhu by se republika měla přesunout do mírnějšího čtvrtého stupně v době, kdy počet pacientů s covidem v nemocnicích klesne pod 3000 a na jednotkách intenzivní péče pod 450. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) to nebude dříve než v polovině února.

Očkování premiéra Andreje Babiše
Babiš dostal druhou dávku vakcíny. Registrační systém se od února nespustí, řekl

Index PES sleduje reprodukční číslo, které udává kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, průměr nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Čtvrtým hodnoceným kritériem je podíl hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici.

Zhoršení reprodukčního čísla 

K dnešku se opět mírně zhoršilo reprodukční číslo, je 0,9. Na začátku ledna se dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na 0,68. Nyní už osmý den v řadě roste. Když je číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje. Ostatní sledovaná kritéria se naopak mírně zlepšila. Na bodovém hodnocení se ani jeden posun neprojevil.

Podíl pozitivních testů se v neděli snížil na 28,2 procenta. V celém minulém týdnu se pohyboval zhruba mezi 25 až 31 procenty.

Počet hospitalizovaných s onemocněním covid-19 klesl za týden zhruba o 830. Tuto neděli nemocniční péči vyžadovalo 5621 pacientů, z nich 1021 bylo v těžkém stavu. Do statistik přibylo dalších 84 úmrtí, celkem v Česku s koronavirovou nákazou zemřelo 15 453 lidí.

V nemocnicích je nyní s onemocněním covid-19 zhruba stejně lidí jako na začátku roku. V letošním roce bylo nejvíce hospitalizovaných 7. ledna, a to téměř 7500. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pro rozvolnění protiepidemických opatření musí být v nemocnicích maximálně 3000 lidí s covidem, což podle něj nebude dříve než v půlce února.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Přesun do čtvrtého stupně? Nejdříve v polovině února, domnívá se ministr Blatný

Systém PES představilo ministerstvo zdravotnictví v listopadu. Řídí se podle něj fungování jednotlivých sfér podnikání i běžných aktivit, stanoví například počet lidí, kteří se mohou potkávat, nebo docházku žáků a studentů do škol. V aktualizaci opatření by se i v pátém stupni mohla obnovit docházka posledních ročníků do škol.

Epidemie v Česku zpomaluje 

Blatný dříve avizoval, že v některých stupních rizika bude možné pořádat hromadné akce pro účastníky, kteří předloží negativní test. Rozhodne o tom pořadatel. Podle dřívějších informací by s testem mohlo být také dovoleno ubytování v hotelu nebo návštěva restaurace.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku přes 940 tisíc nakažených. Téměř 820 tisíc z nich se už z nemoci vyléčilo. Aktuálně se s nákazou potýká zhruba 105 tisíc lidí, většina má lehký průběh onemocnění.

Očkování v záložní nemocnici na BVV. Ilustrační snímek
Část nemocnic si schovává vakcíny na druhou dávku. Blatný: Není k tomu důvod

V posledních dnech v České republice epidemie zpomaluje. Za uplynulý týden přibylo zhruba 48 tisíc nakažených, o týden dříve to bylo přes 56 tisíc, a předtím dokonce skoro 89 tisíc nových případů za týden.

Nejzasaženějším regionem je nadále Trutnovsko, kde za posledních sedm dní zaznamenali 1123 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje Chebsko s 1069 případy. Naopak relativně nejlépe na tom je Chomutovsko, kde bylo v uplynulém týdnu 198 případů koronaviru na sto tisíc obyvatel.