Po obvodu boletického vojenského újezdu vede sedm pěších turistických tras a čtyři trasy pro cyklisty.

Od té doby, co vojáci uvolnili 25 procent vojenského újezdu a zpřístupnili ho civilistům, je to takřka ideální místo pro víkendový pobyt. Tedy pokud vám nevadí, že na páteřní trase se budete potkávat s vojenskými náklaďáky a výstřely a výbuchy vás příliš nelekají.

Václav Marhoul v újezdu točil Nabarvené ptáče. Podívejte se:

„Tohleto to je tady velkomožného pána,“ směje se podplukovník Marián Varga, přednosta újezdního úřadu, když ukazuje nové rozdělení území. Ten „velkomožný pán“ má být starosta staronové obce Polná na Šumavě Dušan Hanzlík. Civilním územím se totiž Polná stala až na Nový rok 2016. Do té doby tu platily vojenské pořádky.

„Aby se to dobře pamatovalo, tak ta hlavní cesta vede po hranicích vojenského újezdu. Odevzdali jsme třetinu území. A to nás docela naštvalo. Tady jsme přišli o střelnici,“ zlobí se na oko voják ve sváteční uniformě, když ve své kanceláři vysvětluje velkou změnu, ke které před třemi lety došlo.

Vrtulníky Armády České republiky Mi-24 a Mi-171
Vrtulníky a 1200 vojáků. Cvičení Dark Blade je připravené

„Důležité je, že teď už jako vojáci nemáme ani jednoho obyvatele,“ zakončuje a předává slovo muži, se kterým si tyká a který spolu s dalšími zastupiteli Polné všechny občany od armády převzal, starostovi Dušanu Hanzlíkovi. „Zásadní rozdíl to určitě není, jen se může volně jezdit na páteřní komunikaci. Obyvatelé Květušína, Polné a Otic nemusí už mít propustky, protože žijí v civilu,“ přebírá Dušan Hanzlík slovo. „Ale jednu výhodu ty propustky měly, žádná tchyně sem nepřišla na návštěvu předem řádně neohlášená,“ vtipkují pánové.

Do civilu nechtěli

Lidem z Boletického vojenského prostoru se prý do civilu původně nechtělo. Armáda jim nepohodlí spojené s vojenským režimem kompenzovala jinými výhodami. Ale obec vzali za svou. „Od roku 2016 Polná vzkvétá,“ chválí uznale podplukovník. „Lidé už nečekají, že za ně ledacos armáda udělá. I obci to prospívá, prokoukla. Ještě chvíli a můžou se ucházet o titul Vesnice roku,“ dodává.

V Polné žije 203 lidí a je tu obrovská nezaměstnanost. „O prvenství v tom, která obec má nejvyšší nezaměstnanost v kraji, se přetahujeme s Pohorskou Vsí. Máme ji na 12 procentech. Vojenské lesy moc pracovníků s maturitou nezaměstnávaly. To víte, zůstávají tu spíš ti méně vzdělaní. Ostatní odcházejí za prací jinam. Tady byla práce hlavně v zemědělství, a té je čím dál méně,“ vysvětluje starosta a potvrzuje, že největší rozkvět má území nejspíš už dávno za sebou.

Petr Pavel.
Díky členství v NATO se mohla česká armáda učit od spojenců, řekl generál Pavel

Před válkou tu prý žilo více než dvacet tisíc lidí a většina z nich byli Němci, v roce 2019 tu svůj domov mají jen dvě stovky obyvatel.

O víkendu je tu pro turisty otevřeno

Boletice nabízejí 14 turistických tras. „Klub českých turistů se chystá na obnovu značek. A bude také označené, kde co mohou lidé dělat a kde už je to nebezpečné. A jednáme i o tom, aby byly trasy zanesené na mapy.cz,“ těší se Marián Varga.

Pro výlety jsou otevřené o sobotách a nedělích. Nejvýznamnější trasa prý vede na rozhlednu na Knížecí stolec a vede dovnitř území. Hranici, kterou kopírují ostatní turistické trasy, není radno překračovat. Není to bezpečné ani pro naše životy, ani peněženky. Pokuta za neopatrnost může vyšplhat až na dvacet tisíc korun.

Kapitánovi L. T. se díky důsledným hygienickým kontrolám podařilo zlepšit zdravotní podmínky vojáků v Mali.
Průjmy, zvracení. Hlučínský veterinář vyřešil zdravotní potíže vojáků v Mali