Od začátku epidemie v Česku tak už potvrdily laboratoře covid-19 u 18 984 lidí. Přes 70 procent nakažených se už z choroby vyléčilo a 391 lidí s covidem-19 zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 18:00. Od poloviny července vytrvale roste počet lidí aktuálně trpících covidem-19. 

V pondělí evidovaly laboratoře 140 nových případů. V minulém týdnu ve všedních dnech se nárůst pohyboval od pondělních 209 až po pátečních 322 pozitivních testů, což byl třetí nejvyšší nárůst od začátku epidemie v Česku. V sobotu a neděli pak stejně jako o minulém víkendu klesl přírůstek nakažených pod 200.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministerstvo zveřejnilo aktualizovanou mapu nákazy. Zelené jsou dva okresy

Dnes už se k 18:00 denní nárůst dostal nad dvě stovky případů. Přírůstek za tento den tak možná překoná i páteční rekordní čísla. V pátek, kdy bylo za celý den 322 nově nakažených, totiž činil nárůst k večeru jen 156 případů, tedy zhruba o čtvrtinu méně než dnes za stejnou dobu.

V úterý kromě počtu nově potvrzených případů nákazy stoupl i počet provedených testů, a to z pondělních zhruba 6200 na téměř 8000. Nárůst množství testů byl ale pomalejší než přírůstek nakažených, takže podíl nových případů na počtu testů stoupl z pondělních 2,24 procenta na úterních 3,61 procenta.

V nemocnicích se podle posledních údajů k pondělí léčilo 131 pacientů, stav 24 hodnotí lékaři jako těžký. Podle epidemiologů je důležité, že počet hospitalizovaných razantně nepřibývá. Nejvíce lidí s covidem-19 se v nemocnicích léčilo v první polovině dubna. Maximem bylo 437 hospitalizovaných k 9. dubnu. Ve druhé polovině dubna začaly počty pacientů výrazně klesat, od začátku června se pohybují v rozmezí zhruba od 70 do 130.

Nejpostiženějším regionem zůstává Frýdecko-Místecko, počet zaznamenaných případů covidu-19 za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel tam ale klesá. Zatímco podle pondělních podvečerních údajů to bylo 82 lidí, podle posledních údajů ministerstva je to zhruba 52 nakažených. Následuje Klatovsko s 38 případy a město Praha s více než 31 případy. Přes 20 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel mají ještě okresy Praha-východ, Kolín a Příbram. Za posledních sedm dnů není žádný nový nakažený v okresech Sokolov, Tachov, Jeseník a Bruntál.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a jeho manželka Susan vystupují z letadla 11. srpna 2020 na Letišti Václava Havla v Praze
Babiš před schůzkou s Pompeem: Za prioritu považuji podporu obchodu

Kvůli růstu počtu nakažených zavedlo Řecko pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska povinné testy, opatření platí od 17. srpna. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je šance, že Řecko zase ČR vrátí na seznam bezpečných zemí nejspíš za dva týdny.