Podle aktuálních dat ministerstva v pondělí zemřeli s koronavirem v ČR tři lidé. Je to nejvyšší počet obětí od 24. června, tři nakažení lidé v jeden den zemřeli také 24. července. Dosud nejvíce obětí hlásí Praha, kde s koronavirem zemřelo 113 lidí. Následuje Moravskoslezský kraj, kde je 84 obětí. Méně než deset zemřelých mají naopak kraje Královéhradecký, Liberecký, Zlínský a Jihočeský.

Výuka v době koronaviru.
Dálkové vzdělávání bude povinné i pro předškoláky. Vláda schválila novelu

U většiny nakažených je ale průběh nemoci mírný. S koronavirem je v Česku hospitalizováno 122 lidí, v těžkém stavu je 29 z nich.

Denní nárůst potvrzených případů nákazy se minulý týden ve všedních dnech pohyboval od pondělních 140 do čtvrtečních 329. V sobotu a neděli pak stejně jako o minulém víkendu klesl přírůstek pod 200, kde zůstal i v pondělí.

Praha a Frýdek-Místek vyšší riziko

Nejpostiženějším regionem je okres Plzeň-sever, kde za posledních sedm dní přibylo přes 42 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Následuje Praha a Uherskohradišťsko s více než 34 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Jen nepatrně lépe na tom jsou Havlíčkobrodsko, Klatovsko a Frýdecko-Místecko.

Praha a okres Frýdek-Místek nadále zůstávají jedinými regiony, které jsou na mapě ministerstva zdravotnictví označeny zelenou barvou signalizující výskyt nákazy bez přenosu nemoci v komunitě. Ostatní regiony Česka jsou bílé, tedy s nulovým či zanedbatelným rizikem.

Ochranná rouška - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Roušky se vracejí. Kde všude budou a jak se změní karanténa

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil, že v Česku bude od úterý 1. září znovu povinné zakrytí nosu a úst ve vnitřních prostorách, jako jsou obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy. Opatření má bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování. Od příštího týdne se změní pravidla pro karanténu a izolaci.