Do kolika hodin budou smět mít restaurace otevřeno?
Opět se zkrátí otvírací doba. Všechny hospody, restaurace, kluby, bary a obdobná zařízení včetně restaurací v hotelech budou muset zavírat již ve 20 hodin.

Jak to bude s výdajovými okénky?
I ta budou muset být po zavírací hodině uzavřena.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Restaurace zavřou v osm hodin, rozhodla vláda. Skiareály zatím nepovolila

Bude možné pít na veřejnosti alkohol?
Toto privilegium rychle skončilo. Opět bude zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti, ani na vánočních trzích se již nebude smět prodávat alkohol ani jídlo, které by lidé konzumovali na místě. Alkohol bude také zakázáno odnášet z restaurací a barů ven.

Jaké budou za porušování vládou nařízených pravidel hrozit sankce?
Novela krizového zákona počítá s pokutami za porušování nařízení vlády až 50 000 Kč pro fyzické a tři miliony pro právnické osoby. Vláda ji schválila. Novelu musí projednat Sněmovna.

Plánují ministři změny pro fungování přeplněné městské hromadné dopravy?
Ano, vyzvou radnice a magistráty měst, aby zvýšily dostupnost a frekvenci městské hromadné dopravy, aby se v ní již nehromadili cestující a nezvyšovalo se riziko nákazy.

Premiér Andrej Babiš
Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Piráti a STAN to nepodpoří

Ví se, kdy se budou moci rozjet vleky a lanovky v lyžařských střediskách?
Zatím ne. Rozhodnutí o tom, kdy nechají zprovoznit vleky, ministři odsunuli na pozdější dobu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) původně uváděl, že by to mělo být od 18. prosince, vzhledem k aktuální situaci ale svůj návrh stáhl.

Má po dnešku vláda pro občany také nějakou dobrou zprávu?
Ano. Medici již nově nebudou mít pracovní povinnost ve zdravotnických zařízeních, ale budou se smět vrátit zpět do škol.