Čtyřicátník Petr Balaštík z Brněnska bere v těchto dnech svého syna na čundr. U stravování si raději připlatí za jídla v místních hospůdkách. „Kvalita masových konzerv dřív byla všelijaká. Možná se to zlepšilo, ale za současnou cenu jejich chuť zkoušet nebudu,“ řekl.

V obchodech vyjde čtyřsetgramová konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě běžné značky asi od sedmdesáti po devadesát korun, u konzervy s hovězím stejné hmotnosti některé cenovky vyletěly nad stokorunu. Podle cenového srovnávače Heureka je nárůst oproti sezoně před pandemií kolem padesáti procent i víc, k největšímu skoku došlo letos.

Zdražují obaly i energie

Český svaz zpracovatelů masa odkázal na významně se navyšující náklady pro výrobce těchto produktů. „Obaly, nejen plechové, loni zdražily o desítky až sto procent. Až čtyřnásobně dražší jsou energie. Samotná výroba konzerv v takzvaném autoklávu při vysoké teplotě je energeticky náročná. Cena vepřového masa v jateční úpravě se pak od loňského podzimu navýšila o 54 procent,“ vyjmenoval ředitel svazu Radek Slanec.

Přesto má zprávy o rostoucí popularitě pokrmů určených k rychlé přípravě. „Kvůli vysokým cenám obědových meníček jsou pro mnohé lidi variantou,“ konstatoval.

Sněmovna schválila zákaz plastových příborů, talířů nebo brček. Normu nyní dostane ke schválení Senát.
Pryč s brčky a umělými příbory. Sněmovna schválila zákaz jednorázových plastů

Konzumentům navíc v regálech obchodů přibývá nabídka nejrůznějších masových konzerv či takzvaně hotových jídel v různých obalech. Třeba pod tradiční značkou Hamé, která patří společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko. „Obecně se na trhu prodá více masových konzerv než hotových jídel. Ale segment hotových jídel vykazuje zajímavý růst. Na jaře jsme uvedli novinku v podobě trvanlivých hotových jídel s přílohami. Není je potřeba uchovávat v lednici, přitom neobsahují žádné konzervanty, ani přídatné látky,“ sdělila Alice Feixová z oddělení marketingu.

Jak dodala, zájem o hotová jídla v plechových či plastových obalech výrazně narostl hlavně v období pandemie covidu, kdy byly zavřené restaurace a lidé byli unaveni každodenním vařením. „Nicméně pro tento typ výrobků je hlavní sezonou léto. Hotová jídla si lidé většinou berou na chaty, chalupy a výlety do přírody. Prostě tam, kde nechtějí trávit čas zdlouhavým vařením,“ podotkla.

Cenová krize a konec chovů

Jak dále upozornil Český svaz zpracovatelů masa, situaci kolem cen ovlivňuje nejen aktuální vysoká inflace, ale třeba i dlouhodobý pokles produkce vepřového masa v České republice. A nezůstává jen u masových konzerv, ale masa jako takového. „Chovatelé prasat za aktuální výkupní ceny zvířata ani nevykrmí,“ uvedl Slanec s tím, že krmiva ještě více prodražují důsledky války na Ukrajině. Obilí je součástí krmných směsí.

Právě u vepřového je situace jako na houpačce. Ještě v roce 2019 se ceny vepřového masa podle Českého svazu zpracovatelů masa šplhaly do historických výšin, kdy se projevila obrovská poptávka z Číny. Tehdy řešila vlastní výpadek vepřového masa z důvodu rozšíření afrického moru prasat s důsledkem masivní likvidace vlastních chovů.

Senioři a peníze - Ilustrační foto
Penze vzroste o 850 korun. I s výchovným bude průměrně 19 500, řekl Jurečka

Situace se radikálně změnila na počátku roku 2020 při propuknutí covidové pandemie. „V Německu, s nímž je náš trh propojený, cena jatečního vepřového celý rok klesala, až narazila koncem listopadu na své dno,“ popsal Slanec.

Podle německých průzkumů více než polovina chovatelů prasnic a prasat chce v příštích deseti letech ukončit svoji činnost. Zejména menší společnosti postupně již ve velmi krátkém období.

Podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa jsou důvody pro uzavření chovů následující: nedostatek perspektivy oboru do budoucnosti, současná cenová krize, zpřísnění požadavků na chov prasat a nedostatečná politická podpora. „Stejným problémům čelí i čeští chovatelé prasat. Jestliže se v nejbližší době nezmění situace na trhu, ukončí většina malých i středních chovatelů prasat svoji činnost a dojde k výraznému, trvalému vzestupu cen vepřového masa,“ obává se.