Už během kampaně devětašedesátiletá Jill Bidenová všem říkala, že jestli se její muž Joe stane prezidentem, tak ona rozhodně nerezignuje na svoji práci. Nadále chce učit angličtinu na univerzitě Northern Virginia Community College. „Chtěla bych, aby lidé docenili naši práci,“ vysvětlovala žena, která stále běhá maratóny a miluje dělat rošťárny se svými vnoučaty. Tvrdohlavá a netuctová. Bidenovi na nabídku k sňatku kývla až na popáté, když jí řekl, že to zkouší naposledy.

Americký prezident Donald Trump poprvé po více než třech týdnech odpovídal na otázky médií a ani jeho sváteční tisková konference se neobešla bez ostřejších výroků.
Novinář se Trumpa ptal na volby. Takhle se mnou nemluvte, ohradil se prezident

„Vždy mě podporoval. A toto je kritické období, kdy bych měla podpořit já jeho, protože chci změnu. Chci nového prezidenta.“ - Jill Bidenová v kampani.

Oba manželé se poznali v době, kdy Jill studovala na Delawarské univerzitě. Biden, který byl v té době vdovec, měl z prvního manželství dva syny, společně se jim pak narodila dcera Ashley. V roce 2015 potkala rodinu tragédie, když Bidenův starší syn Beau podlehl ve svých 46 letech mozkovému nádoru.

„Zná mě, myslím, lépe, než se znám sám,“ citovala slova Joe Bidena CNN.

Angličtinu učila Jill Bidenová i v době, kdy coby manželka viceprezidenta plnila společenskou roli „druhé dámy“ a současně byla aktivní v charitativní činnosti. Spolu s manželkou tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy založila v roce 2011 iniciativu nazvanou Joining Forces, zaměřenou na pomoc rodinám amerických vojáků.

Harrisová může být prezidentkou

Kamala Harrisová, šestapadesátiletá právnička, se stane první ženou ve funkci viceprezidentky USA. A jak naznačují americká média, tato pozice bývá někdy odrazovým můstkem pro následný kariérní postup do pozice šéfa Bílého domu. Těch bariér ale prolamuje více. Je dcerou imigrantů z Jamajky a Indie, profesora ekonomie a onkoložky. Vystudovala politologii, ekonomii a práva na Howardově univerzitě a na Kalifornské univerzitě.

Prezident Donald Trump opouští Oválnou pracovnu v Bílém domě ve Washingtonu
Trump: Opustím Bílý dům, pokud volitelé zvolí Bidena. Porážku zatím neuznal

Po úspěšné kariéře v prokurátorských rolích ve státě Kalifornie se v roce 2016 stala teprve druhou senátorkou tmavé pleti. Budoucí viceprezidentka je vdaná a bezdětná. Jejím manželem je od roku 2014 právník Douglas Emhoff. Ten na rozdíl od Jill Bidenové hodlá opustit své zaměstnání, vysoký post v soukromé právnické firmě, a chce se plně věnovat své nové roli.

Důležité spolupracovnice

Velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová: Šestaosmdesátiletá zkušená diplomatka bude zastávat důležitou pozici velvyslankyně při OSN. Dříve pracovala na ministerstvu zahraničí za Obamovy vlády jako zmocněnkyně pro africké záležitosti. Velvyslankyní byla na ambasádách USA po celém světě, mimo jiné i u ženevské OSN. Narodila se v Louisianě.

Ministryně financí Janet Yellenová: Čtyřiasedmdesátiletá ekonomka byla po čtyři léta do roku 2018 předsedkyní Rady guvernérů amerického  Federálního rezervního systému FED. Je považována za jednu z těch, kteří kladou důraz na snížení míry nezaměstnanosti, než na nízkou míru inflace. Narodila se v Brooklynu, je vdaná, má jednoho syna.

Americký prezident Donald Trump
Jakýpak blázen? S vakcínou se Donald trefil

Ředitelka CIA Avril Hainesová: Jednapadesátiletá právnička a fyzička byla dlouhodobě považována za favoritku na post ředitelky této tajné organizace. Za Obamy byla zástupkyní Národního bezpečnostního poradce. Před tímto vládním angažmá zastávala jako první žena pozici zástupkyně ředitele CIA. Narodila se na Manhattanu, je vdaná.

Další jména?

Všechny posty v nové Bidenově vládě nejsou ještě obsazeny. Proto americká média čile spekulují, kdo by mohly být další ministryně. Velkou favoritkou na post šéfa Pentagonu je Michele Flournoyová, která za Obamy zastávala pozici náměstkyně ministra obrany.

Ministryni obchodu by se mohla stát podle NYT bývalá ředitelka společnosti eBay Meg Whitmanová, či bývalá šéfka firmy Hewlett-Packard Carly Fiorinová. Zároveň se řeší, co bude s významnou Demokratkou, Obamovou poradkyní a kandidátkou na ministra zahraničí Susan E. Riceovou, o které se dokonce hovořilo jako o možné Bidenově viceprezidentce.