Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) se Zeta rychle posouvá směrem na město New Orleans. Od dopadu na pobřeží zeslabila z druhé na první kategorii na pětistupňové Saffirově-Simpsonově škále a momentálně bičuje oblast větrem o rychlosti až 144 kilometrů za hodinu.

První obětí hurikánu je 55letý muž, na nějž ve středu spadly dráty vysokého napětí. Úřady uvedly, že život ohrožující podmínky budou v Louisianě panovat minimálně celý dnešek.

Americký prezident Donald Trump
Poslední šance. Trump zkouší zopakovat rok 2016

Voda zaplavila silnice a pobřežní vesnice v oblasti zálivu Terrebone Bay, kde se Zeta ve středu večer poprvé dotkla pevniny. Prudký vítr odnesl střechy mnoha domů, v centru New Orleansu padají stromy na ulici. Mořská hladina se v důsledku bouře zvýšila místy až o tři metry. V Louisianě, Mississippi a Alabamě je bez proudu 815 tisíc lidí.

Podle meteorologů by se měl živel nyní postupně přemísťovat na severovýchod. Varování před silným větrem a záplavami bylo vydáno pro úsek pobřeží od jihovýchodní Louisiany až po západní Floridu a také pro vnitrozemí Georgie. Meteorologové varovali před vznikem tornád.

Zeta je už sedmadvacátou pojmenovanou bouří letošní hurikánové sezony. V pondělí místního času hurikán zasáhl oblast severně od starodávného mayského města Tulum na poloostrově Yucatán v Mexiku a zeslábl na tropickou bouři. Pak ale opět zesílil.