Navalnyj upadl do bezvědomí během zpátečního letu z cesty po Sibiři, během které navštívil také Novosibirsk. Ruští lékaři nejprve otravu vyloučili s tím, že v krvi ani v moči nenašli stopy toxinů. K žádosti o přesun Navalného do nemocnice v Německu nejprve uvedli, že jeho stav není k transportu vhodný. Později ale dali k převozu souhlas.

Lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj, který se na převozu Navalného z Ruska do Německa podílel, později uvedl, že pokud by letadlo, na jehož palubě se Navalnému výrazně přitížilo, nepřistálo nouzově v Omsku, hrozila mu podle německých lékařů smrt.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj
Otevřená otázka. Rusko zahájilo vyšetřování hospitalizace Navalného

Lékaři z nemocnice Charité v Berlíně, kam byl Navalnyj dopraven, došli následně k závěru, že byl ruský opoziční vůdce otráven. Nemocnice v prohlášení uvedla, že v těle Navalného byly nalezeny stopy látky, která potlačuje cholinesterázu. O jakou látku se jednalo, měly určit další rozbory. Podobné účinky však mají například hadí jedy, ale také nervové látky jako sarin.

Novičok
Jedná se o řadu nervově paralytických látek, které byly vyvinuty v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu. Jde celkem o čtyři různé látky. Podle experta na chemické a biologické zbraně Jonathana B. Tuckera se jedná o organické sloučeniny fosforu a fluoru.

Podle mluvčího německé vlády následné testy jednoznačně prokázaly, že k otravě byla použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. Ten byl v minulosti použit například k otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije, na které se podle vyšetřování podíleli příslušníci ruské tajné služby.

„Na popud berlínské kliniky Charité provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vší pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok,“ sdělila německá vláda. Berlín považuje za děsivé, že se Navalnyj stal v Rusku obětí chemického útoku. „Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události,“ sdělila německá vláda.

Stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je přes mírné zlepšení nadále vážný. Onemocnění potrvá déle a nelze vyloučit dlouhodobé následky. Oznámila to dnes berlínská klinika Charité, kde se Navalnyj od svého převozu z Ruska 22. srpna léčí z otravy.

"Je třeba počítat s delším průběhem onemocnění. Nadále nelze vyloučit dlouhodobé následky těžké otravy," informovala ve stručném prohlášení nemocnice. Pacient je nadále na jednotce intenzivní péče a je napojený na plicní ventilaci.

Berlín chce neodkladné vysvětlení

Německo se kvůli otravě Navalného hodlá obrátit na EU i NATO, se kterými chce jednat o odpovídající společné reakci. Od Ruska Berlín požaduje neodkladné vysvětlení.

„Zprávy z Berlína o otravě Alexeje Navalného látkou novičok jsou znepokojivé. Okolnosti otravy se musí náležitě vyšetřit. Další postup budeme koordinovat se státy EU a NATO. Jsme v kontaktu s německými partnery. Německo má naši plnou podporu,“ komentoval na twitteru český ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Ruské vyšetřování

Ruská strana dosud jakoukoli možnost otravy vůdce opozice odmítala. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov minulý týden uvedl, že důvodem k zahájení vyšetřování bude teprve určení konkrétní látky v těle Navalného a jednoznačné potvrzení, že se o otravu jednalo. Dosud podle prokuratury probíhá předběžné prověřování.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj na snímku z 13. června 2018
Kreml zpochybnil závěry lékařů o otravě Navalného. K vyšetřování nevidí důvod

Moskva zároveň uvedla, že ruský velvyslanec neobdržel v Berlíně od německého ministerstva zahraničí, kam byl předvolán, žádné přesvědčivé důkazy o otravě Navalného.

K řádnému prošetření okolností celé události vyzval již dříve například německý ministr zahraničí Heiko Maas. Podobně se vyjádřilo také americké velvyslanectví v Moskvě či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Alexej Navalnyj
Ruský právník a politický aktivista, označovaný za vůdce ruské opozice. Je dlouhodobým kritikem režimu Vladimira Putina a podílel se na organizování řady demonstrací, za což byl opakovaně uvězněn.