V Polsku se nemluví o pandemii covidu a neuvěřitelně rychle rostoucích číslech nakažených a mrtvých. V Polsku se neřeší, koho bude příští týden volit 9milionová komunita v USA v prezidentských volbách. Od minulého čtvrtka se Polsko bouří proti nečekanému rozhodnutí ústavního soudu bezprecedentně zpřísnit protipotratový zákon. A roli vládní strany Právo a Spravedlnosti (PiS) při tomto rozhodnutí. Za jistou se považuje spekulace, že to PiS, které ústavní soud ovládá, udělal jen proto, aby zakryl chaos, korupci a amatérismus při řešení covidové pandemie.

Policejní zátaras na demonstraci proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku 25. října 2020
Zaměstnanci v Bělorusku zahájili stávku proti Lukašenkovi. Policie je zatýká

„Byla to jiskra, která zapálila Polsko,“ píše v úvodníku jeden z největších deníků v Polsku Rzeczpospolita o nálezu soudu. „Ten požár musí být okamžitě uhašen. Právo a Spravedlnost (PiS) by mělo rychle představit zákony, které budou řešit situace těhotných matek s těžce poškozeným plodem,“ pokračuje deník.

„Souhlasím s tím: Nemůžeme dopustit, aby se ženy potkávali s krutostí a byly nuceny do hrdinství,“ řekl k dopadům rozhodnutí ústavního soudu i k současnému dění na polských ulicích vicepremiér a předseda menší koaliční strany Dohoda Jaroslaw Gowin. Zároveň se podivoval nad okamžikem, kdy polský ústavní soud oznámil svůj nález. „Máme tady krizi, pandemii, lidé umírají, to máme řešit,“ doplnil Gowin.

Rozhodnutí ústavního soudu

Podle nálezu polského ústavního soudu byly výjimky v současném zákonu umožňující interrupci plodu s těžkými vadami neústavní. Mimochodem, již nyní byl polský potratový zákon nejpřísnější v EU. 98 procent z celkem 1100 potratů bylo v roce 2019 provedeno u našich severních sousedů právě kvůli těžkým a neoperovatelným vadám. Mezi zbývající výjimky patří už jen těhotenství v důsledku znásilnění či incestu.

Podnět k soudu předložila skupina poslanců z PiS. Tváří podání byl poslanec vládní strany Bartolomiej Wroblewski. A ten je nyní podle informací Gazety Wyborczy kandidátem PiS na nového ombudsmana.

Včera se po celém Polsku na protest proti ideologii vládní strany a rozhodnutí ústavního soudu konalo přes sto demonstrací. Kromě pochodů byly součástí demonstrací i blokády ulic. Varšava, Krakov byly včera odpoledne zcela neprůjezdné.

Na demonstracích se i zatýká, v pátek nad ránem byl proti demonstrantům použit i slzný plyn. V této souvislosti jsou policisté viněni ze zbytečného násilí. I na ženách, které jsou v průvodech většinově zastoupené. Policie se brání. „Nikdo nebyl dlouhodobě zadržen, zajištěno bylo jen asi 200 osob k jejich následné legitimaci,“ ujišťoval o víkendu varšavský policista Sylwester Marczak. Jenže situace není všude stejná. Podle informací radia RMF již byly po celém Polsku řádově nižší stovky protestujících obviněni: z napadení veřejného činitele, z vandalství, neuposlechnutí výzvy. Nejčastěji se ale jen pokutuje za nedodržení hygienického zákazu shromažďování. I v Polsku nyní platí přísná proticovidová opatření.

Tanker Nave Andromeda, který ze spárů únosců zachránila specální jednotka
Jako z akčního filmu. Speciální jednotka zachraňovala tanker před únosci

Podle výsledků posledního a již dva roky starého průzkumu společnosti IBRiS , který se věnoval otázce potratů v Polsku, zostřit interrupční zákon chtělo 15 procent dotázaných. Půlka chtěla zákon nechat tak, jak je, a 29 procent bylo pro jeho liberalizaci.