U severních sousedů poskočily čísla nově nakažených minulý týden o dva tisíce za den na den a už se nevrátily. Včera epidemiologové ve čtyřicetimilionovém Polsku oznámily dalších 4400 nakažených. U pětimilionového Slovenska poslední týden čísla nový nakažených nepadají pod tisícovku, před víkendem dokonce atakovaly dva tisíce. 

Dezinfekce rukou na česko-slovenském hraničním přechodu v Kútech
Slovensko zpřísní koronavirová opatření. Zakáže hromadné akce i shromažďování

Slovensko zakázalo hromadné akce i shromažďování více než šesti lidí, uzavřelo aquaparky, fitness centra. Restaurace smějí vydávat jídlo jen zabalené.

Vyhrazený čas na nákupy

Ve městech a obcích se musí nosit roušky. Senioři dostanou znovu vyhrazený čas na nákupy a střední školy přešly od včerejška na distanční formu výuky.

V Polsku je to obdobné. Masky se musí nosit všude, kromě lesů a parků. Podle premiéra Mateusze Morawického je hlavním cílem jeho vlády ochránit seniory. I zde proto budou mít od čtvrtka vyhrazeny dvě hodiny denně pro jejich nakupování.

Odběrové místo pro testy na nemoc covid-19 v prostorách školy v americkém Seattlu
Koronavirus ve světě: Za den se nakazilo rekordních 383 tisíc lidí

Podle vládního nařízení může být například nyní v restauracích jedna osoba na čtyři metry čtvereční, kina mohou využít jen 25 procent kapacity svého hlediště, na rodinných oslavách může být maximálně sto osob. Stejně jako slovenský Igor Matovič i Morawiecky připustil, že polský epidemiologický vývoj má čtrnáctidenní zpoždění oproti Česku.

Slovensko ani Polsko zatím neplánují změny v hraničním režimu s Českem, přičemž ten s Polskem je stále zcela bez omezení. Podrobné informace o cestování do zahraničí najdete na stránkách ministerstva zahraničí.

Odříznutý Madrid

Výjezdy ze španělské metropole Madridu a jejího okolí střeží od pátku na sedm tisíc policistů. Centrální vláda v oblasti kvůli šíření koronaviru vyhlásila na 15 dní stav nouze. Lidé smějí své domovy opustit jen v nutných případech. Na hlavních dálnicích směřujících z Madridu se kvůli kontrolám utvořily zácpy. Za porušení pravidel hrozí pokuta v přepočtu až 80 tisíc korun. Madrid je podle WHO druhou nejpostiženější oblasti v Evropě po Andoře.