Německo bylo pandemií koronaviru zasaženo méně než jiné evropské země, v posledních dnech však počet případů začíná znovu narůstat. Jen v pátek zaznamenalo 900 nových případů a sedm úmrtí. 

Podle oficiálních odhadů se protestů, které se nazývají "Den svobody", účastnilo na 20 tisíc lidí. 

Lidé s rouškami na ulici mexické metropole, 30. července 2020.
Koronavirus ve světě: Mexiko v počtu obětí s covid-19 překonalo Británii

Demonstranti zde měli transparenty se slogany jako "Korona, falešný poplach," nebo "Jsme nuceni nosit náhubek" či „Přírodní obranischopnost místo očkování“ a „Ukončete korona paniku – vraťte nám základní práva".

Podle BBC se protestu účastnili jak různí exremisté či zastánci různých spikleneckých teorií, kteří tvrdí, že koronavirus je vymyšlený, tak i obyčejní lidé, jež protestují proti vládním nářízením. 

"Naším požadavkem je vrátit se k demokracii. Pryč s maskami, které z nás dělají otroky," řekla jedna z protestujících. Podle BBC je nálada na demonstraci poklidná, ale nikdo nemá roušky a ani nedodržuje požadované rozestupy.

Berlínská policie později odpoledne protest ukončila a demonstrantům nařídila, aby pokojně opustili oblast, a to kvůli „nedodržování hygienických pravidel“.

Ve stejnou dobu se v Berlíně konal i „protiprotest“, jehož se zúčastnili lidé, kteří s demonstrací nesouhlasili. Ti měli na obličejích roušky a dodržovali rozestupy. 

Mezi omezení v Německu patří právě nošení roušky v obchodech a ve veřejné dopravě. Jsou zde povinné rozestupy a pro turisty vracející se z rizikových oblastí je povinný test na covid. 

Americký prezident Donald Trump
Trump už zpochybňuje volby. Budou prý nejnepřesnější a nejpodvodnější

Pro přísnější tresty za porušování opatření se vyslovil ministr hospodářství Peter Altmaier. "Kdokoli úmyslně ohrozí druhé, musí očekávat, že to pro něj bude mít vážné důsledky," prohlásil ministr.

Podle berlínského Institutu Roberta Kocha (RKI) Německo od začátku epidemie registruje 209 653 infikovaných. Počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, vzrostl za poslední den o sedm na 9148. Z nemoci se dosud vyléčilo 192 700 lidí. Podle agentury DPA je tak v Německu aktuálně přibližně 7800 infikovaných.

Institut už ve čtvrtek varoval před možným příchodem druhé vlny epidemie v Německu. Podle RKI za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují epidemická opatření.