Nahlédnout do dílen, kde před lety vyráběli, usednout do svých bývalých lavic nebo si načepovat čaj z várnice ve školní jídelně. Zřejmě dost nostalgické chvíle připraví svým absolventům Střední průmyslová škola v Lokti už tento víkend. Brány svým příznivcům otevře u příležitosti šedesátého výročí svého založení. Vařit se pro ně bude i zvěřinový guláš.

„Rozhodli jsme se oslavy pojmout tak, aby se bavili nejen samotní absolventi školy, ale třeba i jejich rodiny, které vezmou s sebou. Kromě otevřených tříd a prostor školy tak návštěvníky čeká i program na náměstí," vysvětluje ředitelka školy Dana Krulišová. Přesto se podle ní absolventi mohou těšit na téměř rodinnou atmosféru. „Určitě dojde k mnoha dojemným setkáním, kdy se lidé potkají třeba i po desítkách let. Budou moct nahlédnout do tříd, dílen, ale třeba i posedět ve školní jídelně. Navařeno pro ně bude zhruba tři sta porcí a hlavní specialitou bude zvěřinový gulášek. Dalšími variantami budou svíčková a kuře s bramborem. A samozřejmě nebude chybět ani věčná klasika školních jídelen – čaj z várnice, který se u loketských studentů vždy těšil obrovské oblibě," prozradila Krulišová.

Oslavami šedesátiletého výročí ovšem ožije nejen škola samotná, ale i celé její okolí. Do organizace se zapojilo také město Loket, náměstí tak pokryjí stánky všeho druhu a vyroste tam i pódium. „Bude to takové zakončení turistické a kulturní sezony. Především tak ale chceme dát najevo, že si Loket bez průmyslovky nedovedeme představit," narazil loketský starosta Zdeněk Bednář na skutečnost, že jediné loketské střední škole ještě nedávno hrozilo zrušení. To je ale nyní zažehnáno a návštěvníci akce se mohou těšit i na koncert tanečního orchestru Sokrat nebo ZUŠ Bandu z Horního Slavkova. Celou akci navíc slavnostně zahájí salva Loketských ostrostřelců. A pro absolventy průmyslovky je připraven ještě jeden bonus – pokud by se při návštěvě Lokte rozhodli zavítat také na hrad, čeká je tu vstupné za poloviční cenu.

Pozvánku na oslavy výročí nakreslili a následně graficky zpracovali sami studenti. Je na ní vyobrazena budova školy a loketské radnice. Oslavy začnou v sobotu 27. září v 9 hodin, pokračovat budou celý den až do 17. hodiny.