Sokolov opět naváže spolupráci s Agenturou pro sociální začleňování. Tentokráte to bude na dobu neurčitou a hlavním bodem by mělo být prostupné bydlení. V něm mají lidé z ulice šanci projít sítem ubytování a dostat se tak až k vlastnímu bydlení. V minulosti pomohla agentura získat například asistenty prevence. Nepodařil se však chystaný projekt Nízkoprahového centra pro mládež v Sokolově.

„Od další etapy spolupráce si město slibuje především pomoc s metodikou ohledně zřízení takzvaného prostupného bydlení," řekla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. V předchozích letech agentura Sokolovu pomohla například se zprostředkováním příspěvků na asistenty prevence kriminality.

„Spolupráci jsme tentokrát navázali na dobu neurčitou. S agenturou chceme řešit především prostupné bydlení, například pro lidi na ulici, kteří se tak mohou dostat do azylového domu, a pokud se osvědčí, tak i do takzvaných chráněných bytů a tak dále. A určitě chceme pokračovat v prevenci. Sokolov je velmi dobře vnímán díky preventivním programům, které tu zabraňují vzniku problémů a slouží jako příklad dobré praxe pro celou republiku," upřesnila Oulehlová.

Smlouva s Agenturou pro sociální začleňování začne platit od ledna 2016. „V minulosti nám agentura pomohla například získat dotaci na asistenty prevence kriminality, z dalšího projektu se podařilo financovat úřednice orgánu sociálněprávní ochrany dětí," doplnila místostarostka. Nepodařilo se slíbené Nízkoprahové centrum pro mládež v Sokolově. Projekt byl podle agentury dobře hodnocen, ale pozdě podán.