Podpořil je svým podpisem Václav Skuhravý (Karlovaráci) a Jiří Brdlík (nezávislý za Karlovaráky), platforma tak nyní disponuje celkem 19 mandáty. „Budeme aktivně oslovovat další subjekty s cílem posunout se dále v řešení povolební situace,“ uvedl krajský předseda ODS Jiří Vaněček.

Trojblok STAN, Piráti, VOKSTAN postupuje podle lídra STAN Petra Kulhánka stále v jednotě s Piráty a ve shodě se svou prioritou a předsevzetím vytvoření široké koalice bez účasti SPD a hnutí ANO. A má v současnosti 17 mandátů. "Pátečního jednání, které sezvalo hnutí Místní,  se zúčastníme, abychom svou myšlenku vysvětlili a podpořili věcnými argumenty. Už v úterý jsme rozeslali partnerům Místní, SNK1, ODS/KDU-ČSL návrh memoranda ke společnému postupu k vytvoření krajské většinové koalice. Během včerejšího dne a večera jsme postupně obdrželi zpětnou vazbu od všech tří subjektů," uvedl Kulhánek.  A dodal, že ODS/KDU-ČSL jim poděkovala za nabídku k vytvoření koalice a konstatovala, že obdržela parametricky podobnou nabídku té od hnutí ANO. Po zvážení všech argumentů se rozhodla přijmout nabídku hnutí ANO k vytvoření koalice, s časovým omezením 10 dnů. "Vyjednávací tým SNK1 odpověděl, že nevidí trojblok jako stabilní prvek ve vztahu k rozpolcení hnutí VOK a k navrhovanému memorandu se nepřihlásí. Místní nás informovali, že návrh memoranda je v tuto chvíli bezpředmětný, protože se po svém interním jednání a společně s SNK1 shodli na výzvě k novému formátu koaličního jednání. Vyzvali všechny subjekty v krajském zastupitelstvu, mimo SPD, k setkání v pátek 16. října k diskusi o vytvoření široké koalice s poměrným zastoupením jednotlivých subjektů," doplnil Kulhánek.

Ilustrační foto
Mattoni opět žaluje Prameny kvůli prodeji pozemků

Hnutí Místní a SNK1 – Starostové našeho kraje, kteří získali dohromady v krajských volbách sedm mandátů, se rozhodli pomoci vyřešit současnou patovou situaci s ustavením koalice pro Karlovarský kraj. „Cítíme, že je naší společnou odpovědností najít řešení vzniklé situace a proto se bez jakýchkoliv dalších politických cílů obracíme na zástupce subjektů zvolených do Zastupitelstva Karlovarského kraje s výzvou na odblokování dosavadních jednání, která se dostala do patové situace,“ uvedl Patrik Pizinger za Místní. Dodal, že nabízejí všem stranám, s výjimkou SPD, společné jednání u “kulatého stolu“ na téma vzniku široké krajské koalice s poměrovým zastoupením všech subjektů. „Takové řešení, spojené s oproštěním se od politického boje o funkce, vnímáme jako optimální řešení, které pomůže řešit zásadní problémy Karlovarského kraje napříč politickým spektrem,“ konstatoval.

Jednání se bude konat v pátek 16. října od 13 hodin ve velkém sále kulturního domu KASS Chodov za dodržení všech opatření v souvislosti s covidem.