Pozorovatel počasí a provozovatel klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku Rudolf Kovařík ale naznačuje, jak by zima mohla vypadat, podle chování přírody a zvěře. „Někteří meteorologové už nyní předpovídají, že bude arktická zima. Tomu já ale nevěřím," říká Kovařík.

Už od léta sleduje, kdy se začínají stěhovat ptáci, další měsíce sleduje rostliny nebo lesní zvěř. Kovařík, který se fenologií zabývá už více než čtyřicet let, sleduje od léta celkem třicet přírodnin – od stěhování ptáků, jak vypadají plody rostlin, stromů nebo jak migruje černá zvěř a kdy hojně opadávají stromy.

„Hodně napoví, jak je lesní zvěř obalená tukem, konzultuji to s myslivci. Teď jsou na říjištích stále ještě jeleni, je jim tam stále dobře, mají zelenou trávu. Až ale slezou do nižších poloh, do čtrnácti dnů napadne první sníh. I veverky ještě sbírají potravu," poukázal pozorovatel počasí. „Z třiceti ukazatelů mi chybí ještě osm. Pak až budu mít představu o tom, jak bude zima v našem regionu vypadat," poznamenal. Už nyní lze podle jeho slov předpovědět, že začátek zimy bude mírně teplotně nadprůměrný. „Očekávám méně slunečního svitu a troufnu si říct, že sníh bude, že i běžkaři by si oproti loňsku mohli přijít na své. Musím ale zdůraznit, že na delší předpovědi je opravdu brzy a bylo by to jako věštění z křišťálové koule," doplnil.

Region podle Kovaříka zažívá poměrně chladný nástup podzimu, kdy se dokonce už několikrát objevily sněhové přeháňky. „To zase není až tak neobvyklé. Zajímavé jsou ale teplotní rozdíly. Vždyť ještě před pár týdny šplhala rtuť teploměru přes dvacet stupňů Celsia a ze dne na den spadla k jednomu stupni. Současný charakter počasí přitom bude pokračovat i nadále. Řidiči by tak už neměli otálet s přezutím letních pneumatik na zimní," doplnil.