Lidé bez domova v Sokolově se mohou těšit na to, že i letošní zimu stráví v teple vyhřívaného stanu. Rozhodli o tom zastupitelé na svém posledním zasedání. Noclehárna bude stejně jako v roce 2011 postavena v podobě vojenského stanu v prostoru areálu Bohemia. Celkové náklady na provoz zařízení byly vyčísleny na částku 180 tisíc korun.


„Noclehárna bude stát v blízkosti Nízkoprahového denního centra organizace Pomoc v nouzi. Zařízení bude mít kapacitu šestnáct lůžek. Provoz bude zajišťovat Městská policie Sokolov," upřesnila mluvčí sokolovské radnice Dagmar Mašková.


Noclehárna bude v provozu od 1. prosince 2012 do 28. února 2013 vždy v době od 20 do osmi hodin. Průběžné kontroly dodržování provozního řádu bude provádět kromě obsluhy i městská policie a Policie ČR.


Smyslem vybudování zařízení je zajistit bezpečné přenocování osobám bez domova v období zimních měsíců, kdy lze očekávat v průběhu noci nízké teploty.
Dalším důvodem je zamezit osobám bez domova nocovat v bytových domech na území města Sokolova. Takové osoby prý budou policisté nekompromisně vykazovat a směrovat do zřízené noclehárny.


„Občané nám neustále telefonovali a stěžovali si, že jim bezdomovci v panelácích dělají nepořádek," konstatoval velitel strážníků Petr Kubis. „V této souvislosti žádáme občany města, aby spolupracovali s městskou policií a Policií ČR a všechny takové případy oznamovali na příslušné tísňové linky," dodala Mašková.


Nájemníci panelových domů nápad jistě vítají. Najdou se však i tací, kteří jsou proti.
„Přijde mi to jako plýtvání penězi. Raději bych uvítala, kdyby zmíněné finance Sokolov investoval do řešení parkování, například u Starého náměstí. Parkomaty nic neřeší a podnikatelé by uvítali parkování zákazníků zdarma," řekla Martina Šalomová.