Ten se totiž stane letos předposlední zastávkou seriálu závodů Běžíme na hrad. Kromě klasických tratí si účastníci mohou zaběhat i v brnění a užít bohatý doprovodný program.

Jsou připraveny tratě pro všechny, i ty nejmenší závodníky, oblíbená Pětka i Patnáctka krásnou krajinou v okolí Lokte, historickým centrem s výběhem až k samotnému hradu. „Historická kulisa města Loket vytvoří impozantní zážitek pro všechny účastníky,“ je za organizátory z Trikam přesvědčená Aneta Slobodníková.

Závodníci seriálu Běžíme na hrad zdolali v letošní sezoně zatím tři hrady, Točník, Bouzov a Kunětickou horu. Loket patří zcela jistě mezi perly seriálu. „Akce už má v našem městě tradici a my jsme velice rádi, že jsme zapojeni do tohoto programu, že jsme jedním z hradů. Pokaždé se akce velice povedla a zaběhalo si v ní i hodně Lokeťáků,“ pochvaluje si místostarosta Petr Zahradníček. Na dotaz, zda si taky půjde zaběhat, odpověděl kulantně a s úsměvem: „Určitě se tam zajdu podívat.“

Kromě Pětky a Patnáctky jsou po celé sobotní dopoledne nachystány i tratě pro děti v délkách 100, 300, 600 a 1200 metrů. „S partnerem, Hypoteční bankou, je opět připravena soutěž Rodinný běh Hypoteční banky,“ doplnila k programu Slobodníková.

V loňském roce se s velkým úspěchem setkal i speciální závod Čtvrtkilák v brnění. I letos budou na Lokti hledat nejrychlejší rytíře a rytířky. „K obléknutí bude k dispozici zhruba 15 kilo železa, do ruky pak přijde halapartna s praporcem a finálně se změří poctivý Čtvrtkilák. Dobrou zprávou je, že brnění bude jen od pasu nahoru a na hlavě opravdová středověká přilba,“ popsala závod.

Ilustrační foto.
Boj proti skládkám nekončí

V amfiteátru pod hradem začíná od 10 hodin Pohádková cesta, na které na ratolesti budou čekat pohádkové bytosti. Děti absolvují sedm zastávek, při kterých plní fyzické i vědomostní úkoly a na konci na všechny čeká sladká odměna.

„Děti už mám velké, ale já sama se možná v sobotu do amfiteátru vypravím. Nevím tedy, jestli si zaběhat, ale poběží řada Lokeťáků, tak určitě jim pořádně zafandit,“ říká Lokeťačka Radka Jarošová.

Časový program:

9.30 registrace závodníků
10.00 začátek Pohádkové cesty
11.00 start dětských závodů - 100 m
11.15 start na 300 m
11.30 start na 600 m
11.45 start na 1200 m
12.15 vyhlášení dětských závodů
13.00 start Pětky
14.10 vyhlášení závodu na 5 kilometrů
14.30 start patnáctky
16.00 konec Pohádkové cesty
16.30 vyhlášení závodu na 15 km a Rodinného běhu

Ilustrační foto
Neodváděl daně a pojištění za zaměstnance. Škoda je 4,5 milionu