Kolem stolku v jedné z učeben chodovského gymnázia, kde se mluvilo především o Tchaj-wanu, se točilo snad nejvíce studentů. Lákala je tam sympatická studentka politických věd Yichen Cheng, která do Chodova zavítala společně s dalšími pěti stážisty z nejrůznějších koutů světa v rámci mezinárodního projektu Edison.
Pozornost přitahovala nejen její skvělá angličtina, ale také pokrmy, které nabízela. Mezi typickým tchaj-wanským čajem, semínky ze slunečnic, sladkými brambory a řadou obrázků stihla přihlížejícím vyprávět o kultuře, tradicích a zvyklostech své země.
Jednadvacetiletá Tchaj-wanka Yichen strávila mezi chodovskými žáky, učiteli a svou dočasnou hostitelskou rodinou celý minulý týden. Domů si podle svých slov odváží jen pěkné zážitky.
Jak se vám u nás líbilo?
Česká republika se mi opravdu líbí, protože je to klidné a příjemné místo. Stejně tak mě zaujal Chodov, jeho okolí i krajina.
Byli jste ubytováni v jednotlivých rodinách českých studentů. Byla jste spokojena s bydlením?
Bydlela jsem v nedalekém Lokti a můžu říci, že se jednalo o velmi dobrou rodinu. Připravili pro mne samostatný pokoj a velmi mne překvapilo, jakou tam dali nádhernou vůni. Úžasná byla hlavně jejich čtyřletá dcera, která byla velmi aktivní a živá, jako malá opička, pořád se na mne věšela.
Co říkáte na českou kuchyni?
V porovnání s tchajwanskou kuchyní jíte podle mne především hodně brambor ve slané úpravě. U nás je používáme spíše jako snack, obalené v cukru. Jíme hlavně rýži a nudle, což jsem ve zdejších rodinách moc neviděla.
Vrátíte se sem někdy?
Určitě bych se do České republiky jednou chtěla vrátit, moc se mi líbí váš životní styl, který tady panuje, je poklidný. U nás je vše moc zbrklé a rychlé. ⋌(tin)