Mládě orla mořského našlo útočiště v Záchranné stanici handicapovaných živočichů Drosera v Bublavě. Stalo se tak poté, co vypadlo z hnízda. Podle správce stanice Vladimíra Tomáše Smolíka jde o naprostou raritu, neboť orel mořský se v Karlovarském kraji, potažmo celých západních Čechách takřka nevyskytuje.

„Orla našli domkáři na místě, které nechceme raději specifikovat. Lidé by mohli být zvědaví na hnízdiště a to by mohlo orly ohrozit,“ vysvětluje Smolík s tím, že mládě nebylo zraněné, avšak je nutné ho krmit. „Denně spořádá asi kilo potravy. Nejvíce si pochutná na rybách, ale třeba i kuřatech,“ říká. Orel mořský, který má v dospělosti rozpětí křídel až 2,5 metru, je umístěn v odchovné kleci, aby neměl styk s lidmi. V Bublavě bude ještě asi dva měsíce a pak ho zvířecí záchranáři opět vypustí v místě, kde byl odchycen.

Orel mořský je největší dravec vyskytující se v Česku a zároveň největší v celé Evropě. Typický je jeho let s nataženými ručními letkami křídel. Délka těla přitom dosahuje až dvaadevadesáti centimetrů a hmotnost může být u samice až sedm kilogramů. V České republice hnízdí podle ornitologů asi jen 30 až 35 párů. Největší výskyt u nás je především na Českobudějovicku, Jindřichohradecku, Nymbursku a Moravě.