Sejmutím výmaleb a stropu se přišlo na to, že strop i celý krov jsou v havarijním stavu. „Připravujeme výběrové řízení na odstranění této havárie,” uvedl starosta Lokte Zdeněk Bednář. To spočívá v tesařské rekonstrukci celého krovu. „Toto zabezpečení musíme udělat, aby se nezřítila střecha,” poznamenal starosta. Ještě v letošním roce by město rádo realizovalo výběrová řízení na opravu střechy a restaurátorské práce. „Poté už budeme připravovat velké výběrové řízení, které by obsahovalo komplexní rekonstrukci Dvorany,” přiblížil.

Město už dříve žádalo o dotaci z programu přeshraniční spolupráce Euregia Egrensis. Připravovalo ve spolupráci s hradem Loket vznik muzea Egerlandu. Ke spolupráci získalo jako partnery projektu největší muzeum Bavorska ve Wunsiedelu a muzeum Egerlandu v Marktredwitz. Dotaci však nezískalo s tím, že jde o malý přeshraniční projekt. „Nevím, jaký větší přeshraniční efekt by měla mít spolupráce, když partnery projektu byla tahle velká muzea,” nechápe starosta Bednář.

„Budeme tedy jednat s Ministerstvem kultury o možnosti dalšího financování z prostředků ministerstva na městské památkové rezervace,” podotkl. Jak dodal, z těchto prostředků je možné realizovat rekonstrukci střechy, restaurátorské práce, okna i fasádu. „Na vnitřní práce budeme hledat podle možností další dotační tituly,” řekl starosta.

Kapela CAJK zahraje v restauraci U Karla.
Po celém městě se bude hrát a zpívat při Muzikantské noci

A jaké využití by obnovená Dvorana podle plánů města mohla mít? Část v patře by sloužila jako muzeum nebo další návštěvnický okruh města Lokte, kde by byly vystaveny sbírky, které jsou v současnosti v depozitářích. Další část by využili jako kulturní nebo komunitní centrum, které by rádi propojili s činností základní umělecké školy, jež by tu mohla mít svou domovskou scénu, s domem s pečovatelskou službou a jednotlivými komunitami a spolky v Lokti. „Sál na hradě pojme během akcí zhruba 200 lidí, ten ve Dvoraně by měl kapacitu přibližně dvojnásobnou,” uzavřel starosta Bednář.

„Kdysi to bylo významné centrum, byl tu sál, klubovny, restaurace. I Roháči tu měli svoji zkušebnu,” zavzpomínal Lokeťák a člen kapely Miloš Rybař. I on by byl rád, kdyby se Lokti toto kulturní centrum vrátilo. „Mají ho i menší města, proč ne Loket?” souhlasí i starosta.