Rekord překonán! Základní škola v Rokycanově ulici skutečně dokázala shromáždit během jediného dne rekordní počet svých absolventů. S číslem 783 bývalých žáků „centrálka" trhla dosavadní český rekord, který držela Základní škola Kryry. Rekord tak bude uveřejněn v České knize rekordů. Podle ředitele školy Jana Kadlece k rekordu zodpovědněji přistoupily především starší ročníky. Paradoxně těmi, kdo o pokoření rekordu rozhodl, byly nakonec ročníky mladší.

„Zatím nemám vůbec přehled, jak to vypadá. Jak je ale vidět, shromažďují se tady především absolventi starších ročníků, tak se mi zdá, že to pojali zodpovědněji. Je ale skvělé vidět, jak se tady lidé třeba i po letech setkávají," informoval Kadlec zhruba v půl čtvrté odpoledne, kdy ještě o překonání rekordu nebylo vůbec rozhodnuto. Neobvyklou událost pořádala škola u příležitosti 120. výročí svého založení. Cílem bylo pokořit nejvyšší dosavadní počet shromážděných absolventů. V Kryrech se jich podařilo dát dohromady 712. Nápad se zrodil v hlavě pedagožky Petry Šiškové – podle jejích slov ve chvíli, kdy jezdila na kole. Město Sokolov pak zapůjčilo komisaře, kteří účastníky zapisovali podle ročníků, kdy školu dokončili. Zbytek už pak závisel na samotných absolventech.

A ti připravili pořadatelům v posledních minutách před ukončením rekordu doslova infarktové situace. „Zhruba hodinu před ukončením nám podle průběžného sčítání chybělo ještě sto podpisů. Co jsem říkal, se potvrdilo – starší k tomu přistoupili zodpovědně a mladší dorazili až na poslední chvíli! Komisař nám ovšem rekord následně potvrdil a dostaneme certifikát agentury Dobrý den z Pelhřimova, že jsme jeho aktuálními držiteli – shromáždili jsme během pěti hodin nejvíc absolventů," uvedl Kadlec. Prozradil také několik zajímavostí, které se s rekordem pojí. „Nejstarším absolventem, který se rekordu zúčastnil, byl pán, ročník narození 1931. Hned za ním následovala o rok mladší paní. Nejvíce absolventů z jedné třídy bylo šestnáct," řekl ředitel.

K tomu, aby se člověk mohl do rekordu zapojit, bylo nutné, aby na 2. základní škole absolvoval osmiletou nebo devítiletou povinnou školní docházku.