Zatím dřevěnou 'stříšku' čeká v těchto dnech oplechování, pak se na hrotnici nasadí zpět repasovaná makovice a do ní bude uložena schránka s dokumenty pro budoucí generace.

„Kvůli zpětnému osazení uvolněné špice na Černé věži muselo být postaveno speciální lešení, protože její váha a nutné práce na jejím osazení neumožňují montáž z plošiny. Navíc se zjistilo, že ukotvení špice není v pořádku z důvodu zatékání a hniloby dřevěné konstrukce a bude třeba nutná oprava stávajícího 'lůžka' osazení,“ vysvětlil místostarosta Lokte Petr Zahradníček.
Nová dřevěná špice přicestovala z Lázní Kynžvartu a tam ji vyrobil Miroslav Kovařík. „Je vyrobena z dubového masivu a dělal jsem ji asi šest dní. Ohobloval jsem ji do špičky z trámu, který měl 27 na 27, měl jsem tam přesně dané rozměry. Nahoře je vypálená díra na hrotnici, která se tam bude dávat až nahoře,“ přiblížil svůj výtvor Kovařík. Ten se samozřejmě aktivně účastnil vyzdvižení špice jeřábem.

Klempířské práce se budou provádět už přímo ve výšce na lešení. Pak se usadí zpět makovice, která rovněž prošla obnovou. „Byly odstraněny zbytky oxidační vrstvy a zlata mechanickým očištěním na původní kov. Následně byla ošetřena čpavkovou vodou a základním antikorozním nátěrem na lehké kovy a žlutou vrchní barvou alkidovou. Další vrstvu tvořil mixtion, který slouží pro přilnutí plátků 24karátového zlata v rozměru 8 x 8 centimetrů,“ detailně popsal zástupce Kovářství Minařík z Kamenných Žehrovic, kde obnovu provedli.

Do makovice bude posléze uložena i schránka se vzkazem pro budoucí generace. „Uložili jsme do ní maketu hradu, pamětní mince, vlajku města, jednotlivé brožury, poslední Loketské listy, seznam současných zastupitelů a osazenstvo hradu,“ vyjmenoval ředitel hradu Loket Václav Lojín.

Nakonec se na své místo vrátí i obnovená korouhev s městským znakem.

Ilustrační foto
Pylová sezona je tu, dominuje bříza