ČesnekPochází z Orientu a dnes je rozšířen ve všech kontinentech. Je to silně aromatická bylina s podzemní cibulí tvořenou stroužky. Obsahuje silice, hormony, vitamíny B, C, minerální látky a látky s insulinovými vlastnostmi, má vysoký obsah jódu. Ničí škodlivou střevní floru, uvolňuje křečové stahy, zvyšuje vylučování žluči, snižuje krevní tlak a hladinu krevního cukru. Pro obsah jódu se užívá v léčbě arteriosklerózy a vysokého krevního tlaku.

Pro typické pachové a chuťové vlastnosti je užíván při přípravě velké řady pokrmů ze zeleniny a masa. V kuchyni se hojně užívá do polévek, na skopové, kuře, králíka, do sekané, do bramborových pokrmů. Práškový česnek používáme všude tam, kam patří česnek čerstvý.

CibuleZnali ji staří Číňané, Egypťané i antika. Kromě kuchyňského použití má značné léčivé účinky.
Je to dvouletá rostlina příbuzná česneku, původem ze střední Asie. Nyní se pěstuje po celém světě. Obsahuje bílkoviny, cukry, draslík, fosfor a železo, fluor, vitamíny B, C a další látky, které podporují naše trávení, uklidňují nervy, pročišťují trávicí ústrojí, podporují činnost jater, žlučníku a slinivky. Mají mírný močopudný účinek a vliv mají i na činnost srdce a štítné žlázy. Cibule má universální užití při přípravě polévek, omáček, jídel z masa, ryb, zvěřiny, vaječných pokrmů a k nakládání zeleniny.

HořčiceKolébkou hořčice je Středomoří, za její nejpůvodnější domovinu se však považuje severoafrické pohoří Atlas. Starořímský spisovatel Columella zanechal věrohodné zprávy o pěstování hořčice v říši římské a také předpis na výrobu pramáti naší stolní hořčice.

Jako koření se používají semena hořčice bílé a hnědé. Hnědá semena hořčice se užívají například v indické kuchyni častěji než semeno u nás pěstované hořčice bílé. Využívá se k výrobě hořčice, v Anglii se hořčičný prášek (mletá semena) užívá ke kořenění pokrmů. Je aromatičtější a ostřejší než hořčice bílá.
Je vhodná při nakládání zeleniny, opražená do salátů, do omáček, při přípravě ryb, na drůbež a pečeni. Během týdne po vysetí na vlhkou vatu můžeme získat skvělé hořčičné výhonky hodící se do salátů, sendvičů, k minutkám, s vysokou vitaminovou hodnotou. V lékařství se používá hořčice již od pradávna a v dnešní době slouží hořčičné semeno k přípravě hořčičné mouky, z níž se připravuje hořčičné těsto na náplasti k utišení revmatických bolestí.

KmínVe středověku se kmín považoval, díky své aromatické vůni, za rostlinu nepříjemnou duchům, a tím chránil lidi i zvířata před kouzly a čarami. Kmín kořenný celý je naše dvouletá rostlina. Vyskytuje se planě i na lukách a ve velkém se u nás pěstuje jako základní koření.

Jako koření se používají plody, někdy i čerstvé lístky. Je to koření chleba a slaného pečiva, brambor, bramborových, zelných, cibulových polévek, dušených mas, hodí se do zelí, při pečení masa, ryb, hus, kachen, do uzenin, k houbám apod. Častý je jako součást směsí koření.

Kmín římský celý (kumin) jsou plody jednoleté rostliny příbuzné kmínu kořennému, nazývané kmín římský neboli šabrej. Má pronikavě odlišnou vůni, je ostřejší a nahořklý. Pěstuje se hlavně v severní Africe, jižní Itálii, v Jižní Americe a Indonésii. Je součástí kari a arabských směsí koření. Patří do asijských, arabských pokrmů, také do americké kuchyně. Používá se ve směsi s koriandrem, kurkumou a kardamonem pří přípravě pokrmů z masa a zeleniny, při kořenění sýrů, do omáčky tahina ze sezamové pasty, do kuskusu, do chilli con carne, do uzenin a mletých mas.

Kmín černý (černucha) jsou semena jednoleté rostliny černucha, tvarem semena připomínají osivo cibule. Je to koření arabských zemí, Indie, Středního východu. Pochází ze západní Asie a východního Středomoří. Používá se do chleba, pečiva, do luštěnin ve směsi s koriandrem, kuminem, pískavicí, do mletých mas, do pokrmů ze zeleniny a masa, při grilování, do jogurtu s okurkami, na jehněčí. Je součástí bengálských směsí koření. Semeno se používá celé nebo mleté.

Podle podkladů získaných od kamarádky Hanky z Kostelce sestavil L. F. Nykl z Chodova.